Někdy to prostě jinak nejde. Tlačí vás čas a potřebujete se rychle najíst. Fast food sice není ideální volbou, ale i tady se dají pořídit nutričně hodnotná jídla. Musíte ovšem pečlivě vybírat a řídit se několika pravidly.
1. Ignorujte smažené pokrmy
Klobáska, hranolky, smažený sýr, langoše – jejich vůně se často line do daleka, stejně jako pach přepáleného tuku, na kterém se tyhle rychlovky připravují. Smažené pokrmy jsou pro náš organismus obrovská energetická bomba, navíc obtížně stravitelná, která při častější konzumaci zvyšuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu (ano, to je ten, který nám ucpává cévy).
2. Neobjednávejte si „meníčka“
Kombinace hamburgeru, hranolek a sladkého nápoje může mít dohromady až 6000 kJ! To je pro někoho energetický příjem na celý den. Nemluvě o „bezedném“ kelímku, do kterého kalorie tečou tak rychle, že je ani nestíháte počítat. Pokud podlehnete a dáte si „meníčko“, ušetříte sice pár korun, ale ve finále zkonzumujete i to, co jste ani nechtěli. Když už je to v ceně...
3. Oželte slaninu a majonézu
I když má hamburger pověst nejhoršího nepřítele zdravého jídelníčku, může se proměnit na celkem kvalitní pokrm, pokud se spokojíte se samotným masem a vynecháte různé ingredience, jako je slanina, tučný sýr, kečup nebo majonéza. Energetickou hodnotu můžete snížit také tím, že sníte pouze spodní díl housky.
4.Dejte si odlehčený wrap
Ještě lepší volbou je wrap, kde v podstatě převažují zdravé věci – grilované kuřecí maso a zelenina. Když ještě požádáte obsluhu, ať vám tam nedává majonézu, získáte vyvážené a nízkokalorické jídlo.
5. Vyhýbejte se tučným dresinkům
Tohle pravidlo neplatí jen pro hamburgery nebo wrapy, ale také pro saláty a obložené bagety. O tom, že majonézové dresinky výrazně zvyšují energetickou hodnotu celého pokrmu, snad nikdo nepochybuje.
6. Pečlivě si vybírejte i saláty
Většina lidí si myslí, že zeleninový salát je nízkoenergetický a netučný pokrm. Není tomu tak ale vždycky. Zelenina sama o sobě nízkoenergetická je, jenomže saláty ve fast foodech se skládají i z jiných ingrediencí, jako jsou například kousky smaženého masa, tučné sýry, krutony nebo už zmíněné dresinky. Takže pozor na to, jaký druh salátu si vyberete.
7. Nekonzumujte sladké nápoje
Malý sladký nápoj obsahuje průměrně 7 kostek cukru, velký nápoj 13 kostek. Pokud si takový drink dáte k obědu, který už sám o sobě bude celkem vydatný, kompletní energetická hodnota se vyšplhá do závratné výše. Rozhodnete-li se při jídle pít, volte raději vodu.
8. Zeleninu ke každému jídlu
Pokud pokrm neobsahuje žádnou zeleninu, dejte si k němu aspoň malý zeleninový salát. Pár koleček okurky v hamburgeru nebo kousek salátu v bagetě je opravdu málo.
9. Když kávu, tak bez cukru
Máte chuť na kávičku po obědě? Pak si dejte espresso nebo maximálně cappuccino. Na půllitrové kelímky plné cukru s velkou čepicí šlehačky rovnou zapomeňte. Tyhle pochoutky vydají energeticky za další oběd.
10. Dezert raději vynechte
Snažte se vyhnout také dezertům, i když vypadají lákavě. Taková „malá sladká tečka“ je ve skutečnosti energetická bomba plná cukru a tuku, která sice na pár okamžiků uspokojí vaše chuťové buňky, ale tělu nic kvalitního neposkytne. Právě naopak. Pokud přesto máte chuť na sladké, zkuste něco se skořicí, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Variantou, jak tyto neovladatelné touhy zkrotit je i potravinový doplněk
Dialevel, který kromě skořice obsahuje ještě chróm napomáhající správnému metabolismu cukrů a tuků..