Recepty na nezdravá jídla zdravěji

Recepty na nezdravá jídla zdravěji
Chystáte o dovolené rodinné setkání, ale marně přemýšlíte, čím své nejbližší pohostit? Pokud byste rádi připravili gurmánský zážitek v podobě české klasiky, zkuste to tentokrát trochu zdravěji. Někdy totiž stačí změnit pár surovin a odlehčit tradiční kalorickou nálož. Že si nedovedete svíčkovou či knedlo zelo představit ve zdravější variantě? V tom případě čtěte dál! 
 

1. Vepřová pečeně se zelím a bramborovými noky

porce pro 4 osoby
Potřebujete: 600 g vepřové kýty, 4 lžíce hořčice, sůl, pepř, 1 lžičku oleje na vymazání, 1 cibuli, 300 g kysaného zelí, kmín, ocet, hnědý cukr
Na noky: 750 g brambor, 1 vejce, 18 lžic hrubé mouky, 6 lžic krupice, sůl

Postup: Maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Zprudka opečte ze všech stran, potřete hořčicí a lehce podlijte vroucí vodou. Dejte péct do trouby nejprve zakryté, 10 min před koncem odkryjte a dopečte.
Zelí propláchněte pod tekoucí vodou, na teflonové pánvi osmažte cibulku , přihoďte zelí a duste. Na závěr dochuťte kmínem, octem a cukrem. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte doměkka. Vychladlé je nastrouhejte, přidejte vejce, mouku, krupici a osolte. Vytvořte těsto, uválejte váleček a odkrajujte malé nočky. Vařte v osolené vodě, než vyplavou.



 

2. Svíčková omáčka s celozrnným knedlíkem

porce pro 4 osoby
Potřebujete: 500 g libových hovězích plátků, 2 lžičky oleje, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, 1 litr zeleninového vývaru, bobkový list, pepř, sůl, nové koření, ocet, 150 g bílého jogurtu
Na knedlíky: 6 celozrnných rohlíků, 150 ml polotučného mléka, 2 vejce

Postup: Na oleji orestujte cibuli a podlijte vývarem. Přidejte na kostičky pokrájenou zeleninu. Hovězí maso osolte, opepřete, nasucho opečte na teflonové pánvi a vložte do zeleninového základu. Přidejte bobkový list, nové koření a pepř. Když je maso měkké, vyjměte ho a zeleninu rozmixujte ponorným mixérem. Nakonec vmíchejte bílý jogurt, do kterého předem přimícháte lžíci rozmixované horké omáčky. Tvrdší celozrnné rohlíky nakrájejte na kostky a polijte je mlékem. Pak z nich mléko vymačkejte, přidejte žloutky a sníh z bílků. Těsto nechte půl hodiny odpočinout v lednici. Potom namočenýma rukama vytvarujte koule, které vařte v páře asi 15 minut. Podávejte s omáčkou a masem.

 

3. Tvarohové ovocné knedlíky

porce pro 4 osoby
Potřebujete: 570 g měkkého tvarohu ve stříbře, 230 g pohankové krupice (celozrnné hrubé mouky), 16 meruněk nebo švestek, strouhaný kokos, tvaroh na strouhání, 4 lžičky másla, 4 lžíce javorového sirupu

Postup: Na válu smíchejte tvaroh s pohankovou krupicí, těsto rozdělte na 16 stejných dílků a do každého zabalte celý kousek ovoce. Knedlíky hoďte do vroucí vody a až vyplavou na hladinu, vařte ještě 1–2 minuty.
Pak je posypte strouhaným tvarohem a kokosem, polijte rozpuštěným máslem a přelijte javorovým sirupem.

 

4. Kuřecí řízky v kukuřičných lupíncích

porce pro 4 osoby
Potřebujete: 4 ks kuřecích prsou, 200 g corn flakes, 2 vejce, chilli, olivový olej, sůl

Postup: Kuřecí prsa očistěte a omyjte. Nakrojte silnější části podélně, abyste zvětšili plochu řízku. Paličkou si maso jemně rozklepejte na větší plát. Osolte a posypte špetkou chilli. Pokud nemáte rádi příliš pikantní chutě, nahraďte chilli trochou pepře. Do igelitového sáčku nasypte kukuřičné lupínky. Paličkou je rozdrťte na menší částečky. Aby se vám sáček neroztrhl, můžete ho překrýt utěrkou. Roztlučené corn flakes dejte na talíř. Maso nejprve obalte ve vajíčku, potom v corn flakes. Obalené řízky vložte na pekáč potřený slabou vrstvou olivového oleje. Pečte na 200 °C asi 25-30 min. Podávejte s bramborovou kaší, vařenými či pečenými brambory.

 

5. Bramboráčky pečené v troubě

porce pro 4 osoby
Potřebujete: 1 kg syrových brambor, 2 vejce, 4 lžíce ovesných vloček, 4 lžíce špaldové mouky, 4 velké stroužky česneku, 3–4 hrsti majoránky, sůl, pepř, bílý jogurt, bylinky (kopr, pažitka, koriandr aj.). 

Postup: Syrové oloupané brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Přidejte vejce, vločky, mouku a koření. Všechno promíchejte a spojte v bramborové těstíčko, které pak pomocí lžíce rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a tvarujte bramboráčky. Pečte na 200 °C asi 20 minut. Podávejte s bílým jogurtem a bylinkami. 


A co dodat na závěr? Snad jen dobrou chuť! 


 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články