Jsou dny, kdy se cítíte jako tělo bez duše? Kdy vám dělá problém soustředit se, kdy jste bez nálady a unaví vás každá maličkost? Tyto stavy mohou mít celou řadu příčin, počínaje stresem a nevyspáním přes náročné fyzické aktivity až po nedostatek vitaminů, minerálů a dalších živin, které slouží našemu tělu jako nezbytné palivo. Bez něj jede pouze „na výpary“, stejně jako auto s vyprázdněnou nádrží...
Je tedy jasné, že k tomu, abychom měli potřebné množství energie, je zapotřebí pestrý vyvážený jídelníček, který by měl obsahovat dostatek celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny, zdravých tuků (rostlinné oleje, ořechy, semínka) a kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, vejce, luštěniny, quinoa, amarant, pohanka, ovesné vločky, tofu, polotučné tvarohy a bílé jogurty, kefíry, sýry typu cottage, mozzarella atd.).
Kofein a cukr to nespasí
Mnozí z nás přesto podléhají mylnému dojmu, že energii lze získat i mnohem snazším a pohodlnějším způsobem, než je kompletní úprava jídelníčku. A tak se dnes a denně dopují šálky silného espresa a různými energy drinky, případně se snaží přemoct únavu nadměrnou konzumací převážně nezdravých sacharidů, jako jsou sušenky, zákusky, bílé pečivo, sladké džusy, ale i přemíra sladkého ovoce či různé medové pochoutky. Na to, že existuje mnohem lepší varianta sacharidů (tmavé těstoviny, hnědá rýže, tmavý chléb, batáty, dýně, ovesné vločky, čočka, fazole, hrách, kešu, pohanka, datle), si v té chvíli vzpomene jen málokdo. Tím se však dostáváme do začarovaného kruhu přejídání, neodbytných chutí a následného přibírání na váze, což nám na energii a chuti do života teprve nepřidá!
Úhlavní nepřítel – stres
Strava plná cukrů a nezdravých tuků nemusí být ovšem jediným důvodem toho, že se životem ploužíme jako stín. Nemilosrdným požíračem energie je také stres, který se dnes pomalu a jistě stává nedílnou součástí pracovního dne. U mnoha lidí jde už v podstatě o „chronický neduh“ a zdravá strava v tomto případě všechno nezachrání. Přesto je šance, jak znovu nastolit vnitřní rovnováhu a získat zpět ztracenou vitalitu. Variantou se může stát zásobení organismu koenzymem Q 10 (nazývaným též ubichinon). Tato látka je důležitou součástí buněčných mitochondrií, které přímo v buňkách fungují jako malé továrny na energii a hrají zásadní roli při získávání energie z přijímané potravy.
Energie na buněčné úrovní
O důležitosti koenzymu Q 10 svědčí i fakt, že jeho výrazný pokles můžeme často pozorovat u různých zdravotních problémů. Lidské tělo si ho dokáže opatřit částečně z potravy a částečně ho umí syntetizovat samo v játrech. Přirozenými zdroji koenzymu Q 10 jsou maso, vnitřnosti, mořské ryby, sója, celozrnné pečivo, ořechy a zelenina jako brokolice a špenát. Vlastní produkce Q10 je však omezená a klesá s přibývajícím věkem, nezdravím životním stylem, či užíváním léků.. Podle odborníků je jeho hladina v organizmu nejvyšší ve věku 20–25 let a od té doby se postupně snižuje. Po čtyřicítce ho máme oproti původnímu množství zhruba o třetinu méně. Jak stárneme, je tedy úbytek Q 10 stále rychlejší, což může (a nemusí) být příčinou vznikající únavy a nedostatku energie. S přibývajícím věkem, léky ale i při náročném životním stylu je vhodné zařadit
doplňky stravy s obsahem vysoce kvalitního koenzymu Q 10, které jsou volně k dostání v lékárnách a na e-shopech.