Cukrovka – epidemie moderní doby na vzestupu

Cukrovka – epidemie moderní doby na vzestupu
Od roku 1991 si každoročně připomínáme Světový den diabetu, který připadá na 14. listopadu (kdy se narodil Frederick Banting, kanadský lékař a objevitel léčebných účinků inzulínu). Cílem projektu, který zaštiťuje Mezinárodní diabetologická federace (IDF), je zvýšit povědomí o všech typech cukrovky a podpořit program prevence diabetu 2. typu. Toto poselství se stává v poslední době stále naléhavějším v souvislosti s rostoucím počtem diabetiků, jejichž množství by se podle odhadu odborníků mělo v roce 2045 vyšplhat na alarmujících 629 milionů.
 
V České republice trpí cukrovkou téměř desetina populace (tuto diagnózu si vyslechlo přibližně 900 000 pacientů). Poměrně velká část diabetiků (asi 300 000 lidí) však stále zůstává nediagnostikována. Včasné odhalení nemoci je přitom základem úspěšné léčby. Lékaři rovněž odhadují, že zhruba 5 procent Čechů má příznaky prediabetu (porucha glukózové tolerance). Jedná se o stav předcházející cukrovce, pro který je typická zvýšená hladina krevního cukru, ta však zatím nedosahuje diagnostických hodnot pro diabetes.
 
Záludná nemoc, která nebolí
Přechod z prediabetu na diabetes 2. typu může v řadě případů trvat klidně i deset let. Právě v tom spočívá hlavní záludnost této nemoci, která nebolí a rozvíjí se velmi nenápadně. Neléčená však přináší závažné zdravotní komplikace. Cukrovka je šestým nejčastějším důvodem úmrtí ve světě, přičemž příčinou úmrtí je zpravidla infarkt myokardu, cévní mozková příhoda či selhání ledvin. Diabetikům hrozí kromě jiného i ztráta končetin nebo oslepnutí. Této skutečnosti nahrává také fakt, že mnozí z pacientů podceňují léčbu a svou nemoc dostatečně nekompenzují (např. vadou zraku trpí v ČR kvůli špatně léčené cukrovce více než 100 000 diabetiků a jejich počet každým rokem stoupá).
 
Nerozhoduje pouze dědičnost
Oba hlavní typy diabetu jsou dědičné, na jejich vzniku se přitom podílí hned několik genů (tzv. polygenní dědičnost). U diabetu 1. typu platí, že má-li cukrovku matka, riziko vzniku nemoci u potomků se pohybuje v rozmezí 1–4 procent. Pokud však onemocněla už před 8. rokem života, riziko se zvyšuje až na 13 procent. Je-li diabetikem otec, je pravděpodobnost onemocnění potomka 3–8 procent, bez ohledu na to, kdy u něj choroba propukla. Pokud mají cukrovku oba rodiče, riziko u dětí se zvyšuje až na 30 procent.
Co se týče cukrovky 2. typu, je-li postižen jeden z rodičů, představuje riziko pro dítě 15–30 procent. Při výskytu diabetu 2. typu u obou rodičů se nebezpečí vzniku choroby zvyšuje na 75 procent. Na rozdíl od diabetu 1. typu lze však tuto situaci do značné míry ovlivnit dodržováním vhodné životosprávy.
 
Prevence? Pohyb a pestrá strava
Pro optimální hladinu glykémie je důležitá středně intenzivní aerobní zátěž, pestrá vyvážená strava a pravidelnost v jídle. Je třeba dbát zejména na dostatečný příjem komplexních sacharidů (brambory, obiloviny, luštěniny, zelenina, celozrnné výrobky, hnědá rýže), kvalitních bílkovin (libové maso, ryby a mořské plody, tvarohy, jogurty, vejce, tvrdé a přírodní sýry do 30 procent tuku v sušině) a zdraví prospěšných tuků (kvalitní rostlinné oleje lisované zastudena, ořechy, avokádo, mořské ryby).
 
Do běžného jídelníčku je rovněž vhodné zahrnout skořici. Proč právě tohle koření? Skořice má díky obsahu aktivních látek mimořádnou schopnost udržovat správnou hladinu cukru v krvi.. Skořice se dá v kuchyni využít mnoha způsoby, například do různých dezertů a moučníků, rýžových či obilných kaší nebo jako oblíbená přísada do cukroví. Jako podporu a doplnění preventivních dietních opatření, můžete zvážit i užívání doplňku stravy Dialevel, který obsahuje extrakt ze skořice a další látky (jako je např. chrom), které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Tyto přípravky volně zakoupíte v lékárnách nebo na e-shopu.
 
Co by vás mělo varovat
Mnoho lidí absolutně netuší, že má cukrovku 2. typu, a to až do chvíle, dokud jim lékař nezjistí zvýšenou hladinu glukózy v krvi. Na jaké příznaky byste si měli dát si pozor?
 
  • Parodontóza – zánět dásní vzniká ze stejných důvodů jako vysoká hladina cukru v krvi, která způsobuje diabetes. Mnoho diabetiků trpí zároveň parodontózou.
  • Nervové potíže – zvláštní brnění v nohách, ztráta citlivosti, zhoršená koordinace a rovnováha apod.
  • Zhoršené či rozmazané vidění – zvýšená glykémie může poškodit sítnici a zapříčinit kolísání množství kapaliny kolem oční bulvy, což následně vede k neostrému vnímání obrazu.
  • Zhoršení sluchu – způsobuje opět zvýšená glykémie, jež nepříznivě ovlivňuje nervové buňky v uchu.
  • Tmavé zabarvení na zadní straně krku – tzv. akantóza bývá zpravidla známkou inzulínové rezistence.
  • Zvýšená potřeba spánku – stav, kdy potřebujete spát i přes den, kvůli vyšší spotřebě energie v těle.
  • Velká žízeň – zvýšená hladina cukru v krvi stimuluje centrální nervovou soustavu k vyvolání silného pocitu žízně.
  • Přibývání na váze (v důsledku větší chuti k jídlu), či naopak hubnutí.
  • Zvýšená produkce moči, která může vést k dehydrataci.
  • Opakované infekce močových cest nebo močového měchýře, různé kožní infekce.
  • Bezdůvodné změny nálad.
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články