Diabetes patří v dnešní době mezi nejrozšířenější metabolická onemocnění a počet pacientů stále stoupá. Jenom v ČR žije nyní téměř milion diabetiků. Zákeřnost této choroby, o které se mluví jako o epidemii třetího tisíciletí, spočívá nejen v tom, že nebolí, takže existuje stále mnoho lidí, kteří dosud žijí v blahé nevědomosti, ale hlavně v přidružených onemocněních, jež ohrožují především ledviny a srdce. Jak se tomuto nebezpečí vyhnout? K udržení optimální hladiny krevního cukru je důležitý pohyb, pravidelnost v jídle a pestrý vyvážený jídelníček, v němž by neměly chybět potraviny, které pomáhají snižovat hladinu glykémie.
Za vznikem prediabetu, který je předstupněm samotné cukrovky, stojí dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi (hyperglykémie). Tu lze však poměrně dobře ovlivnit právě stravou. Konzumace některých potravin totiž dokáže hladinu krevního cukru pořádně rozhoupat a slinivka má potom plné ruce práce, aby vyplavila do krve dostatek inzulinu. Nemluvě o tom, že se jedná o jakési „perpetuum mobile“ – organismus začne brzy prahnout po dalším podobném soustu a vše se opakuje. A poté znovu a znovu… Řešení však existuje. Stačí, když do jídelníčku zařadíte potraviny s nízkým glykemickým indexem – GI je hodnota, která označuje rychlost vstřebávání cukru do krve, přičemž platí, že čím je vyšší, tím hůř pro vaše tělo.
Zařaďte vlákninu a kvalitní bílkoviny
Mezi „vysokorychlostní pochoutky“ patří nejen různé cukrovinky, ale i bílé pečivo, hranolky, těstoviny s kečupem, rozvařená rýže, popcorn, cornflakes, pečené brambory, slazené nápoje atd. Chcete-li si udržet stabilní hladinu cukru v krvi, vyhněte se jim širokým obloukem. Naopak je vhodné zařadit větší množství vlákniny, která vás na delší dobu důkladně zasytí (tmavé pečivo, celozrnné těstoviny, produkty ze špaldy, ovoce, zelenina, semínka, ořechy, ovesné vločky). Glykemickou křivku udržíte v rovnováze také konzumací kvalitních bílkovin (libové maso, ryby a mořské plody, tvarohy, jogurty, vejce, tvrdé a přírodní sýry do 30 procent tuku v sušině, tofu, tempeh, seitan).
Cukr může zkrotit i skořice nebo jablečný ocet
Máte rádi skořici? Jedna nula pro vás. Toto známé aromatické koření totiž pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, neboť zlepšuje citlivost tkání k inzulínu. Že vám zrovna dvakrát nevoní? V takovém případě můžete využít doplňky stravy s extraktem ze skořice a dalšími látkami (jako je například chrom), které pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi. Mezi tyto volně dostupné doplňky stravy patří i
Dialevel, který je k zakoupení v lékárnách nebo na
e-shopu. K dalším potravinám, které dokážou v organismu zpomalit vyplavování glukózy do krve, patří čaje typu oolong, zelený a černý čaj a rovněž jablečný ocet (dejte si každý den 2 polévkové lžíce rozmíchané ve sklenici s vodou).