Máte ve zvyku zpříjemnit si každý den alespoň malým dortíkem? Neumíte si představit oběd, po kterém by nenásledovala ona pověstná „sladká tečka“? Pak je dost pravděpodobné, že jste si vytvořili závislost na cukru. Ten podporuje v mozku tvorbu dopaminu, který způsobuje, že se cítíme fajn. Ovšem za cenu mnoha zdravotních rizik, které v sobě skrývá tato sladká past.
Možná teď namítnete, že vás se tenhle problém netýká a že se v pohodě obejdete i bez sladkostí. Chcete mít jistotu? Zkuste to bez nich vydržet několik dní a uvidíte. Pokud sladké konzumujete pravidelně a delší dobu, začnete být záhy nervózní nebo vás rozbolí hlava, což jsou obvyklé abstinenční příznaky.
Cukr jako na houpačce
Nebo snad patříte mezi ty, kteří si svou závislost uvědomují, pouze nevědí, jak se jí zbavit? Zde je třeba zodpovědět si nejdřív otázku, proč vlastně tak prahneme po sladké chuti? Příčina té neodbytné touhy, které většina z nás obvykle nakonec podlehne, je zcela prostá – pokles hladiny krevního cukru, který se náš organismus snaží vykompenzovat tím, že se při nejbližší příležitosti zakousneme do čokoládové tyčinky. Tím si ale moc nepomůžeme, resp. jenom na chvíli. Tahle sladká euforie totiž nemá dlouhé trvání. V zájmu zachování rovnováhy tělo zvýšenou hladinu cukru opět sníží a celý kolotoč začíná nanovo...
Od kazů až po žaludeční vředy
Psychická závislost není ale zdaleka jediný důsledek časté konzumace sladkostí. Nadměrný příjem cukru bývá příčinou celé řady zdravotních potíží počínaje zubním kazem přes akné, diabetes, překyselení, různé hormonální poruchy či aterosklerózu až po problémy s játry, obezitu, nádorová onemocnění, žaludeční vředy, stres a různé duševní potíže. Jak z toho ven?
V první řadě je třeba naučit se jíst pravidelně, abychom neměli pocit hladu – jistě znáte situaci, kdy za celý den nestihnete ani kousnout do banánu a večer pak slupnete všechno, co vám přijde pod ruku. Takže si kromě tří hlavních jídel dopřejte i dvě zdravé svačinky.
Vynechte šťávy a choďte brzy spát
Neméně důležité je stabilizovat hladinu krevního cukru (jak už bylo řečeno, právě jeho výkyvy vyvolávají touhu po sladkém). Toho lze poměrně snadno dosáhnout úpravou jídelníčku, kam je třeba zařadit dostatek kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, luštěniny, vejce, sójové výrobky, tvaroh, mozzarella, cottage), obiloviny a zeleninu. Zároveň je nutné omezit průmyslově vyráběné šťávy, sladké limonády, husté ovocné džusy a kolové nápoje. Podpořit metabolismus glukózy můžete i pomocí doplňků stravy (například
Dialevel) s obsahem chrómu a skořice, které pomáhají udržet normální hladinu cukru v krvi. Koupíte je volně v lékárnách nebo na
e-shopu. Nejde ale jenom o to, co jíte. Chuť na sladké způsobuje často také stres a nedostatek spánku. Takže se snažte trochu zvolnit a klidně choďte spát se slepicemi,máte-li tu možnost.
Vyzkoušejte přírodní sladidla
Neumíte si představit život bez sladké chuti? To ani nemusíte. Existuje řada přírodních sladidel, která jsou zdravější a často i chutnější než rafinovaný bílý cukr. Například med, který můžete používat do čaje, do kávy, na pečení i vaření. Je mnohem sladší než běžný cukr, takže ho stačí menší množství, a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dobrou volbou je i javorový sirup, který ukrývá velké množství důležitých minerálů, kokosový cukr, bohatý na vitaminy skupiny B, nebo rýžový sirup, který svým složením a chutí připomíná med. Pořád jsou to, stejně jako klasický cukr zdroje glukózy, která nám v nadbytku škodí. Omezujte proto i tyto
alternativy. Po čase Vaše chutě uspokojí nejlépe čerstvé jablko či banán a na přeslazené zákusky vám již nepřijde chuť.