Prodělali jste v předchozích měsících pár nepříjemných viróz, ke kterým se navíc přidružily komplikace, takže jste nakonec skončili na antibiotikách? A to třeba i vícekrát po sobě? Pak je vhodné zvážit, jak svému tělu pomoci, aby si znovu vybudovalo silný imunitní systém. Antibiotika totiž nelikvidují jen mikroorganismy způsobující nemoc, ale i zdraví prospěšné bakterie, které sídlí v našich střevech a kde sídlí i 70% imunitních buněk.
Probiotika vás dostanou zpět do formy!
Tyto tzv. „přátelské“ bakterie se označují jako probiotika a jejich funkce vyplývá už ze samotného názvu. Všimněte si toho protikladu – anti-bios versus pro-bios (bios = život). Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002).
Antibiotika a probiotika?
Problém antibiotické léčby spočívá v tom, že ničí nejen škodlivé bakterie, ale také ty přátelské. Antibiotika mohou narušit rovnováhu střevního mikrobiomu, což se může projevit řadou zažívacích obtíží, z nichž nejčastější je průjem. Probiotika přispívají k rovnováze střevního mikrobiomu a minimalizaci zažívacích obtíží, a proto na ně, a to nejen při užívání antibiotik, nezapomínejte. Probiotika najdeme přirozeně v celé řadě potravin. Bohatým zdrojem jsou fermentované potraviny, a to především kvašená zelenina a zakysané mléčné výrobky. Jejich zdrojem je také tempeh („sojový hermelín“), miso (sojová pasta používaná v japonské kuchyni jako univerzální ochucovadlo), kimchi (korejský salát z kvašené zeleniny) nebo třeba nápoj z kombuchy. Bohužel ne vždy se probiotika nachází v našem jídelníčku v dostatečném množství, a proto je vhodné využít kvalitní doplňky stravy s jejich obsahem.
Připravte si nápoj z kombuchy
Kombucha je rosolovitá hmota, která vypadá jako hnědý gumový lívanec a žije v oslazeném čaji a bývá označována jako elixír zdraví. I když se o ní říká, že je to houba, není to pravda. Má sice houbovitou strukturu, ale ve skutečnosti ji tvoří několik druhů kvasinek a octových bakterií. Z kombuchy se vyrábí speciální nápoj, který se dá přímo konzumovat. Jeho základ představuje oslazený čaj (zelený nebo černý), ve kterém necháte několik dní pracovat kombuchovou kulturu. Nápoj má osvěžující sladkokyselou chuť, která závisí i na délce kvašení. Po třech dnech připomíná sladké šumivé víno, po týdnu vinnou limonádu, a když ho necháte kvasit déle než deset dní, je z něj ocet. Nápoj z kombuchy lze dnes již běžně koupit, takže s výrobou si nemusíte dělat hlavu.
Nezapomínejte na vitaminy a minerály!
Nejen po antibiotické léčbě, ale během celého roku je důležité
myslet na podporu imunity a celkového zdraví. Vhodné jsou vitaminy, které podpoří imunitu a energii. Do jídelníčku proto zařaďte
čerstvou zeleninu, která obsahuje vysoké množství
vitaminu C, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Zeleninu je doporučeno konzumovat buď čerstvou nebo připravenou na páře, aby nedošlo ke ztrátě zdraví prospěšných látek. Skvělým pomocníkem pro podporu imunity je také
zinek, který je
nezbytný pro dobrou funkci imunitního systém. Zinek se obecně nachází v živočišných produktech (maso a tvrdé sýry). Za dobrý
zdroj zinku se dále považují pouze luštěniny a celozrnné produkty.
Představujeme betaglukany!
Podpora imunity a zdrojí, to jsou
betaglukany! Jde o přírodní imunomodulátory, které se přirozeně
vyskytují v buněčných stěnách hub, sinic, kvasinek, obilovin a
bakterií. Využívány jsou např.
betaglukany z medicinálních hub shiitake,
reishi a
hlívy ústřičné.
Hlíva ústřičná je dobře známá jedlá houba rostoucí na stromech a pařezech. Klobouky hlívy mhou připomínat ústřice, podle kterých také nese své jméno. I když chybu neuděláte ani konzumací hlívy, podle odborníků jsou vhodnější doplňky stravy, které obsahují většá množství betaglukanů než v pokrmech.
Nejen hlívu ústřičnou, ale také betaglukany najdete v nabídce Walmark!
Vše, co k podpoře imunity potřebuje najdete u nás!