Rybí tuk spolu s vitamínem D pomáhají podporovat imunitu a mohou pomoci jako prevence a připravit tělo na zátěž a další onemocnění. Podle Jiřího Rupricha z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ je ale jejich navýšení v našem tělem běh na dlouhou trať. Tento proces může trvat až půl roku.
Tak na co čekáme? Rybí tuk už totiž dávno nemá onu rybí pachuť a podporovat imunitu musíme nyní opravdu všichni!
Omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsažené právě v rybím oleji, dlouhodobě podporují fungování imunitního systému. Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka se pohybuje mezi 250-500 mg. V případě, že chcete zvýšit obsah omega-3 indexu ve vašem těla, je vhodné užívat až dva gramy.
Studie také prokazují, že vitamín D příznivě ovlivňuje naši odolnost vůči zánětlivým onemocněním. Vitamín D je schopné lidské tělo vyrobit samo, a to díky UV záření ze slunce. Nicméně po zimě, kdy jsme slunko viděli jen omezeně, je nasnadě přidat do svého jídelníčku ryby, které jsou skvělým zdrojem tohoto vitamínu.
Naštěstí existují i doplňky stravy, které vám s doplnění těchto základních podpůrců imunity pomohou!