Jak přežít prosincový jídelníček?

Jak přežít prosincový jídelníček?
To, že jsou Vánoce svátky klidu, kdy se lidé mnohem víc než na gurmánské požitky soustředí na duši, vyznívá už dnes jen jako prázdné klišé. Stačí se v době adventu projít nákupními centry, která praskají ve švech, nebo zavítat na sváteční trhy, kde to voní svařákem, punčem, klobáskami, perníčky, štolou a staročeským trdelníkem. Mnozí navíc zahajují „generální útok“ na svůj zažívací trakt už počátkem prosince na firemních večírcích. Zkuste to letos udělat jinak a uberte trochu na tempu. Věřte, že si atmosféru Vánoc vychutnáte o to víc – nejen s lehkou hlavou, ale i daleko lehčím žaludkem.

Mnoho lidí podléhá dojmu, že svátky jsou tu od toho, abychom si dopřáli, co hrdlo ráčí – beztrestně a bez výčitek. Potom jen stačí dát si do nového roku předsevzetí a začít hubnout. Praxe ale bývá jiná. Nezřízené přejídání během svátků rozhodně není tím nejlepším odrazovým můstkem ke zdravější životosprávě. Spíš naopak. Kromě toho způsobuje celou řadu potíží, které nám čas svátků umí pořádně znepříjemnit. Nafouknuté břicho, zácpa, nadýmání, pálení žáhy, podrážděný žlučník… Vážně máte chuť pokazit si konec roku?
 

Majonézu nahraďte jogurtem s bylinkami

Je jasné, že vánočním dobrotám asi stěží odoláte. Snažte se je tedy konzumovat aspoň v menším množství. Z každé porce, kterou si naložíte na talíř, uberte třetinu. Tučná jídla můžete nahradit odlehčenými variantami. Věřte, že bramborový salát, do kterého místo majonézy použijete bílý jogurt vylepšený hořčicí, petrželkou, estragonem, majoránkou nebo bazalkou, bude chutnat stejně dobře jako ten klasický. Šunkový salám vyměňte za mnohem libovější šunku, a i tou můžete šetřit, když do salátu přidáte větší množství zeleniny.
 

Pozor na „vaječňák“ a další kalorické bomby

Je zvykem, že sváteční stůl bývá pestrý a bohatý. Proč ale mísy s chlebíčky a jednohubkami nevyměnit za ovoce, křížaly a různé druhy ořechů? Také cukroví se dá upéct bez zbytečného tuku a cukru – na internetu najdete stovky odlehčených receptů. Pozor si dejte na nadměrnou konzumaci alkoholu, po kterém se tloustne ještě víc než po smažených řízcích nebo vanilkových rohlíčcích. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako je becherovka, griotka či tolik oblíbený vaječný koňak, který se běžně vydává za „nevinné dámské pití“. Pokud se neobejdete bez alkoholu, volte to nejmenší zlo – například vinný střik.
 

Ulevte játrům extraktem z ostropestřce

Konzumace tučných jídel a alkoholu dává zabrat nejen našemu zažívání, ale také játrům. Možná si to neuvědomujete, ale tento životně důležitý orgán je naší super výkonnou čističkou, kterou bychom měli střežit jako oko v hlavě. Právě zima, kdy se moc nehýbeme a dopřáváme si víc, než naše tělo zvládne spálit, je pro játra silně zátěžovým obdobím. Nechcete se vzdát svátečních specialit? Pak svá játra podpořte alespoň extraktem z ostropestřce mariánského. Tato bylinka obsahuje komplex laktivních látek nazývaných silymarin, který napomáhá regeneraci jaterní tkáně, podporuje samočistící schopnost jater, trávení a tvorbu žluči. V lékárnách a na e-shopech jsou volně k zakoupení doplněk stravy Silymax s vysokým obsahem čistého a kvalitního extraktu ze semen ostropestřce.

Další tipy pro zdravější Vánoce
 
  • Snídejte nejdéle hodinu po probuzení, kdy je hladina cukru v krvi a inzulínu schopna dobře nastartovat metabolismus.
  • Místo vysedávání u pohádek se jděte projít. Stačí i krátká 30minutová procházka ve svižnějším tempu.
  • Podpořte činnost jater konzumací zásadité zeleniny (kapusta, řeřicha, brokolice, celer, cibule, rukola, čekanka, polníček, artyčoky atd.).
  • Nemějte vánoční dobroty stále na očích. Mísu s cukrovím odneste do spíže a oddělte si na talířek jenom několik kousků.
  • Připravte si odlehčený trojobal. Znáte hrašku? K tomuto obalování nepotřebujete vejce, pouze vodu. Vhodnou variantou je i prášek z mleté cizrny. Místo strouhanky můžete použít také ovesné vločky nebo kukuřičné lupínky (nadrťte je v utěrce válečkem).
  • Ke každé číšce alkoholu vypijte sklenici vody.
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články