Jak si udržet mozek ve formě

Jak si udržet mozek ve formě

Jste poslední dobou hodně unavení, obtížně se soustředíte nebo máte pocit, že zapomínáte mnohem častěji než dřív? Možná je to tím, že svému mozku nedáváte to, co potřebuje. S čokoládovou tyčinkou nebo šálkem silného espresa dlouho nevystačíte. Abyste si udrželi pozornost a energii, musíte doplnit úplně jiné palivo.

Pravidlo číslo jedna zní: jezte!

Mozek pracuje 24 hodin denně, a když ráno vyběhnete z domu bez snídaně, je téměř jisté, že při poradě o desáté budete mít už „totálně prázdnou nádrž“. Kvalitní a vyvážená snídaně vám naopak dodá dostatek energie až do oběda. Případně si mezitím můžete dopřát nějakou lehkou svačinku. Prokažte svému mozku laskavost a potěšte ho po ránu zdravým a vydatným jídlem.
 

Zařaďte zdravé sacharidy

Ze školy si ještě možná pamatujete, že tou nejlepší pohonnou látkou pro náš mozek je jednoduchý cukr neboli glukóza, která dokáže spolehlivě nasytit všechny mozkové buňky a je pro jeho fungování nezbytný. Ideálním zdrojem glukózy jsou zdravé sacharidy: celozrnné pečivo a těstoviny, brambory vařené ve slupce, batáty, hnědá rýže, luštěniny, kořenová zelenina, jáhly, ořechy a semínka, pohanka, banány, ovesné vločky. Tyto potraviny navíc obsahují vysoký podíl vlákniny, kterou naše tělo tráví delší dobu. Díky tomu se glukóza uvolňuje postupně, vy zůstanete delší dobu sytí a nebude vás honit mlsná. Což ovšem neplatí v případě, rozhodne-li se „nadopovat“ dobrůtkami s velkým množstvím rafinovaných sacharidů (potraviny plné škrobů a sladkostí), které vaši mentální energii dokonale utlumí. Asi jako když si po vydatném obědě dáte ještě závěrečnou „sladkou tečku“...
 
 

Přidejte porci kvalitních bílkovin

Neméně důležité jsou kvalitní bílkoviny. Ty sice mozek nevyžívá jako palivo, potřebuje však aminokyseliny, které obsahují. Z těch potom vyrábí důležité chemické látky, třeba jako v případě tyrozinu (aminokyselina nacházející se v drůbeži, rybách, mléčných výrobcích, ořeších a luštěninách), který organismus využívá k tvorbě dopaminu, což je látka podporující bdělost a koncentraci. Aminokyselina zvaná tryptofan (jejím zdrojem jsou vejce, treska, losos, drůbeží, hovězí a jehněčí maso, sezamová semínka, banány, kešu) je zase nezbytná pro výrobu serotoninu, známého hormonu štěstí a dobré nálady.
 

Nepřehánějte to s kofeinem

Nezapomínejte ani na pitný režim. Když je tělo dehydrované, hladina energie rychle klesá. Dokonce i nízký stupeň dehydratace snižuje bdělost a schopnost se soustředit. Mnoho lidí si myslí, že pít se má až ve chvíli, kdy člověk pociťuje žízeň. Není to pravda, žízeň je jen varovný signál, který hlásá, že proces dehydratace už započal. Nejlépe proto uděláte, když si v práci postavíte na stůl džbánek s vodou, abyste měli dostatek tekutin stále po ruce. Neuškodí ani šálek kvalitní kávy, která vám může pomoct k lepšímu soustředění. S kofeinem to ale nepřehánějte. Nejčastěji doporučovaná bezpečná dávka je 400 miligramů za den, což je přibližně množství odpovídající čtyřem šálkům středně silné kávy.
 

Naplňte buňky lecitinem

Velmi důležitou živinou je také lecitin, který se nachází ve všech buňkách našeho těla, zejména těch mozkových a nervových.Je významnou součástí buněčné stěny, která se podílí na celé řadě důležitých pochodů, zajištuje komunikaci mezi buňkami, přenos informací, nerových impulzů a propouští živiny do buňky a odpadní látky ven. Stav buněčných membrán ovlivňuje aktivitu mozkových buněk a jejich funkce v organismu. . Hlavní složkou lecitinu je cholin, který se v organismu přeměňuje na acetylcholin, látku přenášející nervové impulsy. Množství acetylcholinu však s rostoucím věkem klesá, což je i důvod toho, proč je lecitin tak doporučovaný zejména prostarší lidi. Lecitin se přirozeně vyskytuje v sójových bobech, tofu, játrech, vaječných žloutcích, pšeničných klíčcích, slunečnicových semínkách, za studena lisovaných rostlinných olejích, zakysaných mléčných výrobcích, čočce, zelí, květáku, kapustě a kvasnicích. V lékárnách a na e-shopech je také volně k dostání doplněk stravy Lecithin FORTE, který obsahuje vysoce kvalitního sójový lecitin.
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články