Jestliže pravidelně kouříte, měli byste zvýšit přísun některých živin, především vitaminu C, který si náš organismus nedokáže vyrobit sám, takže je nutné přijímat ho ve stravě. Fyziologická potřeba tohoto vitaminu se zvyšuje nejen s rostoucím věkem, ale také při různých onemocněních, zvýšené fyzické či psychické zátěži a dále při aktivním nebo pasivním kouření.
Vitamin C (kyselina askorbová) zastává v našem těle nespočet důležitých funkcí: přispívá k funkci imunitního systému, který řídí tvorbu bílých krvinek a zajišťuje odolnost organismu proti infekcím, reguluje zánětlivé procesy pomáhá udržovat pevnost cévních stěn (hlavně kapilár) protože je nezbytný pro tvorbu kolagenu, čímž také přispívá k udržení zdravých kostí, zubů, chrupavek, dásní a pokožky. , Vitamín C působí jako mimořádně silný antioxidant, což je zvláště důležité zejména pro ty, kteří holdují tabáku. Kouření totiž napomáhá intenzivní tvorbě kyslíkových volných radikálů, které urychlují proces stárnutí a přispívají ke vzniku celé řady chorob. A právě těmto „škůdcům“ dokáže vitamin C účinně čelit přímo na buněčné úrovni.
Šípky a rakytník vedou na celé čáře
Nedostatek tohoto vitaminu se může projevovat zvýšenou únavou, sklony k letargickým náladám a depresivním stavům, zvýšenou krvácivostí a záněty dásní, častou tvorbou modřin, suchou kůží a rychlejší tvorbou vrásek, lámavými a třepícími se vlasy, a zhoršenou imunitou.
Každý člověk by se měl zaměřit na kvalitní zdoje tohoto důležitého vitamínu, a třeba i obohatit svůj jídelníček o přírodní zdroje vitaminu C. Mezi ty nejlepší patří šípky a rakytník – ve 100 gramech šípkové dužiny se nachází 200–500 mg vitaminu C, což je skoro desetinásobek toho, co obsahují citrony. A jediná kulička rakytníku pokryje doporučenou denní dávku „céčka“ pro dospělého. Z exotických druhů si prvenství drží camu camu, plody stromu Myrciaria dubia vyskytující se v deštné části amazonského pralesa, které vzhledem připomínají naše „špendlíky“ (100 gramů ukrývá více než 2000 miligramů vitaminu C). Dobrou zásobárnou kyseliny askorbové jsou také citrusy, jahody, černý rybíz, paprika (hlavně ta červená), zelí, rajčata, brokolice a růžičková kapusta.
Máte přebytky ze zahrádky? Zamrazte je
Ovoce a zeleninu je však zapotřebí konzumovat čerstvé a v syrovém stavu. Vitamin C je nesmírně citlivý na tepelnou úpravu, světlo a vlhko a jeho množství se rapidně snižuje nejen vařením, ale také ohříváním sterilováním nebo dlouhodobým skladováním. Dokonce i tak krátká tepelná úprava, jakou je blanšírování, způsobuje velké nutriční ztráty. Pokud vám z letní sklizně zůstaly přebytky ovoce a zeleniny, které nezvládnete spotřebovat, plody zamrazte. Tento způsob skladování je z hlediska zachování nutričních hodnot potravin tím nejšetrnějším.
Pravidelné ztráty vitaminu C můžete kompenzovat také pomocí kvalitních potravinových doplňků obsahujících vysoké dávky kyseliny askorbové, které jsou volně k dostání v lékárnách a na e-shopech.