Jak na chytrý nákup kvalitních potravin?

Jak na chytrý nákup kvalitních potravin?

Výrobci i prodejci potravin jsou dnes stále vynalézavější. Nenaleťte na jejich důmyslné triky, a než si něco bezmyšlenkovitě hodíte do košíku, přečtěte si nejdříve etiketu na obalu. Zkrátka nakupujte potraviny chytře! 

 

Šunku výhradně z masa

U šunky jde v první řadě o podíl čistých svalových bílkovin. Šunka té nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 % čistých svalových bílkovin, výběrová 13 % a šunka standardní alespoň 10 %. Volte proto raději šunky z kategorie „výběrová“ nebo „nejvyšší jakost“, u kterých máte jistotu, že v nich opravdu bude maso, a to bez přídavku předražené vody. Čím vyšší procento masa, tím méně náhražek. Kvalitní šunka by také neměla obsahovat škroby, barviva či rostlinné bílkoviny. Kvalitu ale poznáte i na pohled. Nekupujte šunku, ze které se uvolňuje voda, tuk, a té, která má na pohled krvavá místa a tmavé, či světlé skvrny. Uzeninám typu „šunkový nářez“ nebo „šunkový blok“ se raději rovnou vyhněte. 
 

Ryby pouze bez vody

Stejné doporučení platí také pro ryby. Kolikrát se vám už stalo, že jste doma vyklopili rybu na pánvičku, na které vám nakonec zbylo jen pár kousků masa, a zbytek se jednoduše vypařil? Dejte si proto pozor na množství ledu v obale u mražených výrobků. Kupujete-li čerstvou rybu, nejdříve si ji pořádně prohlédněte. Měla by mít čiré a vypouklé oči, hladkou a vlhkou kůži pokrytou jemným slizem a musí být cítit rybinou, nikoli zatuchlinou. U mražených ryb hledejte pojmy jako „mraženo na moři“, bez polyfosforečnanů či s množstvím glazurace max 10%.
 

Poctivé sýry

Pokud si chcete pochutnat na skutečném sýru, nekupujte výrobky s názvem tavený výrobek apod., kde je část mléčného tuku nahrazena tukem rostlinným. Na obale vždy musí být uveden název „sýr“. Sledujte také množství tuku a soli. Mezi lidmi panuje mýtus, že pokud potřebujete zhubnout, měli byste z jídelníčku sýry raději vynechat. Není to pravda. I lidé na dietě si klidně mohou dopřát sýry typu cottage, olomoucké tvarůžky, nebo ricotta. Co je ale lepší nechat v regále, to jsou tavené sýry, které nejsou zdravé ani pro ty, kteří nehubnou. Tyto sýry obsahují tavicí soli, které mohou narušovat vstřebávání vápníku, a často mají i velmi vysoký podíl tuku.

 

Kvalitní jogurty

Máte chuť na dobrý a kvalitní jogurt? Pokud si nejste jisti výběrem, sáhněte po bílém jogurtu, který si doma můžete vylepšit trochou medu, oříšků, domácí marmeládou nebo ovocem. Vhodné rozhodně nejsou smetanové výrobky, které obsahují více než 10 procent tuku, ale ani odtučněné (light) jogurty s podílem tuku méně než půl procenta. Ty se obvykle vyrábějí v ochucené verzi, kde tuk – v tom lepším případě – nahrazují cukry, v horším případě umělá sladidla. A schválně, kam si myslíte, že v těle putuje tato syntetická složka, kterou náš organismus neumí identifikovat? Je to trochu paradox, ale přímo do tukových zásob!

 

Skutečné máslo

Když máslo, tak skutečné máslo, nikoli máslovou pochoutku a další levné napodobeniny. Pokud budete chtít ušetřit a sáhnete po náhražce, určitě to poznáte na chuti. Tyto produkty obsahují rostlinný tuk, a ten se zkrátka nezapře. Při nákupu másla sledujte obsah mléčného tuku, kterého musí máslo obsahovat nejméně 80 %, ale ne více než 90 %. Většina másel v obchodech obsahuje 82 % mléčného tuku. Obsah vody v másle nesmí překročit 16 %. Kromě mléčného tuku a vody smí máslo obsahovat nejvýše 2 % mléčných netuků v sušině. Jsou to bílkoviny, mléčný cukr laktóza, vitamíny A, D a E, z prvků vápník, fosfor a draslík. Možná jste se setkali v obchodě s "čerstvým máslem". Jde o český produkt, který se smí prodávat pouze 20 dnů od data výroby. Oproti tomu máslo označené jako "stolní" je z mrazírenských zásob, kde smí být skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotě minus 18 °C a nižších.


 

Ne všechno tmavé pečivo je celozrnné! 

Pokud chcete opravdu celozrnné pečivo, hledejte tento název na obale, případně na štítku (u nebaleného pečiva). Mějte na paměti, že ne všechno tmavé pečivo je celozrnné. Rovněž označení „cereální“ patří mezi osvědčené fígle výrobců, na které se nechal nalákat už nejeden zastánce zdravé výživy. Ani pečivo vícezrnné nebo speciální neznamená ještě celozrnné. Které je tedy to celozrnné? Jde o pečivo, na jehož výrobu byla použita mouka ze zrna, které bylo semleto i s obalem, tedy s otrubami a klíčkem. Celozrnné pečivo obsahuje nejméně 80 % celozrnné mouky, bez ohledu na to, zda bylo vyrobeno z mouky pšeničné, žitné nebo kombinací obou. 
 

Hořká čokoláda

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje alespoň 70 procent kakaa a hlavně – musí se jednat o skutečnou čokoládu, nikoli čokoládovou pochoutku a podobné „dobrůtky", ve kterých je část kakaového másla nahrazena rostlinným tukem, často velmi nevhodného složení. Obsah kakaa ale není to jediné, co byste u výberu čokolády měli sledovat. Důležitý je i původ kakaových bobů. Za nejkvalitnější jsou považovány např. ty z plantáží na Madagaskaru, Indonésii a Ekvádoru.  Navíc i vysokoprocentní čokoláda může být vyrobena z nekvalitních kakaových složek (odtučněného kakaového prášku nebo kakaového másla z nekvalitních kakaových bobů). Opravdu výběrová čokoláda by měla nést označení bean to bar, což znamená, že jde opravdu o produkt z kakaových bobů. 

Zdroj: https://www.dtest.cz/


 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články