Výrobci i prodejci jsou dnes stále vynalézavější. Nenaleťte jim na jejich důmyslné triky, a než si něco bezmyšlenkovitě hodíte do košíku, přečtěte si nejdřív etiketu na obalu.
Šunka z masa
U šunky jde v první řadě o podíl čistých svalových bílkovin. Volte proto výrobky z kategorie „výběrová“ nebo „nejvyšší jakost“, u kterých máte jistotu, že v nich opravdu bude maso, a to bez přídavku předražené vody. Kvalitní šunka by také neměla obsahovat škroby, barviva či rostlinné bílkoviny. Uzeninám typu „šunkový nářez“ nebo „šunkový blok“ se raději rovnou vyhněte.
Ryby bez vody
Stejné doporučení platí také pro ryby. Kolikrát se vám už stalo, že jste doma vyklopili rybu na pánvičku, na které vám nakonec zbylo jen pár kousků masa a zbytek se jednoduše vypařil? Dejte si proto pozor na množství ledu v obale u mrazených výrobků. Kupujete-li čerstvou rybu, nejdřív si ji pořádně prohlédněte. Měla by mít čiré a vypouklé oči, hladkou a vlhkou kůži pokrytou jemným slizem a musí být cítit rybinou, nikoli zatuchlinou. U mražených hledejte pojmy jako „mraženo na moři“, bez polyfosforečnanů či s množstvím glazurace max 10%.
Poctivé sýry
Pokud si chcete pochutnat na skutečném sýru, nekupujte výrobky s názvem tavený výrobek apod., kde je část mléčného tuku nahrazena tukem rostlinným. Na obale vždy musí být uveden název „sýr“. Sledujte také množství tuku a soli. Mezi lidmi panuje mýtus, že pokud potřebujete zhubnout, měli byste z jídelníčku sýry raději vynechat. Není to pravda. I lidé na dietě si klidně mohou dopřát sýry typu cottage, olomoucké tvarůžky, nebo ricotta. Co je ale lepší nechat v regále, to jsou tavené sýry, které nejsou zdravé ani pro ty, kteří nehubnou. Tyto sýry obsahují tavicí soli, které mohou narušovat vstřebávání vápníku, a často i vysoký podíl tuku.
Kvalitní jogurty
Máte chuť na dobrý a kvalitní jogurt? Pokud si nejste jisti výběrem, sáhněte po bílém, který si doma můžete vylepšit trochou medu, oříšků, domácí marmeládou nebo ovocem. Vhodné rozhodně nejsou smetanové výrobky, které obsahují víc než 10 procent tuku, ale ani odtučněné (light) jogurty s podílem tuku méně než půl procenta. Ty se obvykle vyrábějí v ochucené verzi, kde tuk – v tom lepším případě – nahrazují cukry, v horším případě umělá sladidla. A schválně, kam si myslíte, že v těle putuje tato syntetická složka, kterou náš organismus neumí identifikovat? Je to trochu paradox, ale přímo do tukových zásob!
Skutečné máslo
Když máslo, tak skutečné máslo, nikoli máslovou pochoutku, máslíčko a další levné napodobeniny. Pokud budete chtít ušetřit a sáhnete po náhražce, určitě to poznáte na její chuti. Tyto produkty obsahují rostlinný tuk, a ten se zkrátka nezapře.
Celozrnné pečivo
Pokud chcete koupit celozrnné pečivo, hledejte tento název na obale, případně na štítku (u nebaleného pečiva). Mějte také na paměti, že ne všechno, co je tmavé, je automaticky celozrnné. Rovněž označení „cereální“ patří mezi osvědčené fígle výrobců, na které se nechal nalákat už nejeden zastánce zdravé výživy. Ani pečivo vícezrnné nebo speciální neznamená ještě celozrnné.
Hořká čokoláda
Kvalitní hořká čokoláda obsahuje aspoň 70 procent kakaa a hlavně – musí se jednat o skutečnou čokoládu, nikoli čokoládovou pochoutku a podobné „dobrůtky, ve kterých je část kakaového másla nahrazena rostlinným tukem, často velmi nevhodného složení.