Čerstvé, syrové ryby, speciálně upravená rýže a okolo často i mořská řasa. Ano, řeč je o jednom z nejzdravějších a zároveň nejchutnějších pokrmů světové gastronomie – o sushi. V tomto článku se blíže podíváme na chutný druh zeleniny a ingredienci, která si zaslouží místo na výsluní zdravé a delikátní kuchyně. Řeč je o mořské řase nori, která ze sushi dělá neodolatelnou záležitost. Jedná se o dostupnou surovinu obsahující látky, jež ji řadí v podstatě do kategorie superpotravin. Inspirovat se můžete třemi základními recepty na sushi, kterým tato mořská řasa vévodí. Obohaťte svůj jídelníček.
Mořské řasy obsahují o deset až dvacet procent více minerálních látek než suchozemská zelenina. Navzdory svému vysokému stupni absorpce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímají škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. V případě, že je voda znečištěná, řasy jednoduše přestanou růst.
Nori vede nejen díky chuti
Nori je jednou z nejrozšířenějších a nejpopulárnějších ze všech mořských řas nejen díky své vynikající chuti. Dá se rychle a lehce upravit a má skutečně pestré využití. Obsahuje kyselinu alginovou, která na sebe v lidském těle váže těžké kovy a další toxické látky a pomáhá je vylučovat. Rozpouští tuky a „uklízí“ nahromaděný hlen v těle. Nori pomáhá snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku. Je proto více než důležitá zejména pro ty z vás, kteří konzumují větší množství mléčných produktů a masa. Nori dále posiluje paměť i srdce a pomáhá při trávení – proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Mořská zelenina je obecně zásadotvorná, a vyrovnává tak překyselení organismu, které bývá příčinou mnoha nemocí.
Nori a nutriční hodnoty
Nutriční hodnoty nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin. Ve 100 g řasy najdeme 35 g bílkovin, což je přibližně dvakrát více než v mase. Obsahuje také olej E.P.A., který je efektivní při prevenci arteriosklerózy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitaminů A (až 11 000 jednotek – téměř tolik jako mrkev!), B a C, a také vegetariány někdy postrádaný vitamin B12. Organismus ji ocení i díky řadě minerálů a chlorofylu. Nori, jako všechny řasy, obsahuje hodně jódu, díky kterému je prevencí před tvorbou tzv. „volete“ – zvětšení štítné žlázy. Je též lékem na chudokrevnost.
Detox jménem nori
Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitaminů mohou být řasy při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit. Mořské řasy jsou plné kvalitních, dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Řasy čistí organismus od toxických látek, ale také od radioaktivity a zlepšují průchodnost cév. Dále jsou vynikajícím zdrojem organického jódu a dalších stopových prvků, jejichž potřebu nemůžeme pokrýt naší běžnou stravou.
Nori nejen v sushi
V Evropě se konzumace nori spojuje převážně se sushi, ale její využití je mnohem variabilnější. Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin nebo polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zvýšení nutriční hodnoty pokrmu. Existují i samostatné saláty z mořských řas, nadrobno nakrájené ale obohatí i klasické zeleninové saláty. Dají se konzumovat jako rychlá svačina ve formě grilovaných tyčinek, skvěle se hodí třeba i pro přípravu rizota.
Sushi nori třikrát jinak
Pro začátečníky je podstatné vědět, že tajemství úspěchu receptů na sushi tkví ve správné přípravě rýže. Pro přípravu sushi je vhodné používat pouze
druh rýže k tomuto určený. Rýže na přípravu sushi je totiž zcela specifická; přestože má při vaření tendence k sobě lnout, nevytvoří charakteristickou kaši tak jako například rýže jasmínová. Když už máte tu správnou rýži, rozmícháte si ocet, cukr a sůl a dáte zahřát, aby se vše rozpustilo, a posléze nalijete do rýže. Pořádně zamícháte a rýži necháte vystydnout.
Řasy nori, které chcete na sushi použít, musí být pevné a tvrdé. Měly by se dát dobře rozpůlit. V žádném případě nesmí být „gumové“ a zvlněné, ani nijak poškozené nebo potrhané.
Nyní již snadno vytvoříte tři varianty sushi nori – lososové s avokádem, tuňákové s okurkou a vegetariánské se žlutou ředkví. Rozkrájejte si suroviny na plátky šířky malíčku a položte je na připravenou rolovací podložku s řasou nori a se sushi rýží. Po vytvoření válečku krájejte nožem, namáčejte si ho ve vodě a odstraňujte po každém řezu rýži, která ulpí na noži. Bude se vám dobře krájet.
Závěrem si na talíř připravte misku s wasabi pastou, nakládaným zázvorem a kvalitní japonskou sójovou omáčkou. Vychutnejte si zdravé a čerstvé ryby s rýží a řasou, která sice na první pohled vypadá obyčejně, ale ve skutečnosti pomáhá dodat sushi tvar, chuť a vašemu tělu přímo neskutečnou dávku nutriční hodnoty.