Omládněte díky superpotravinám
Většina z nás je zvyklá pohlížet na jídlo především jako na zdroj živin – tuků, bílkovin a sacharidů – aniž bychom brali v potaz i jeho další vlastnosti. Přitom existuje celá řada potravin, jejichž pravidelná konzumace podporuje tělesné i duševní zdraví, a dokonce působí jako omlazující elixír. Mnohé z nich máme na dosah ruky. Tak proč nevyužít úžasný potenciál, který se skrývá doslova v každém soustu?
Zdraví a krása vychází zevnitř. Jinými slovy to, co jíme, se odráží i na tom, jak se cítíme a vypadáme. To, že hlavním nepřítelem jsou v tomto směru sladkosti, alkohol či příliš tučná jídla, snad ani není třeba zmiňovat. Stejně jako fakt, že naše strava by měla být pestrá a vyvážená, s dostatkem čerstvých vitaminů, kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Pomyslnou třešinkou na dortu jsou potraviny s vysokým podílem antioxidantů, které chrání naše buňky před oxidačním stresem, a tím zpomalují proces stárnutí. Patří mezi ně například různé druhy ovoce a koření, zelený čaj nebo luštěniny, které se právem řadí mezi tzv. superpotraviny. Pojďme se teď s některými z nich seznámit trochu blíž…
Granátové jablko
Je doslova nadupané antioxidanty, proto se mu někdy říká „elixír krásy a mládí“. Tyto látky chrání také srdce a pomáhají přecházet vzniku nádorových onemocnění. Ovoce z ráje je skutečným pokladem především pro ženy v menopauze. Obsahuje totiž vysoké množství rostlinných hormonů fytoestrogenů, které zmírňují nepříjemné projevy související s přechodem.
Jak ho využít: Krájet čerstvé granátové jablko je poněkud nepraktické, mnohem lepší je konzumovat šťávu, která je v mnoha případech ještě zdravější, neboť výrobci zpracují celé ovoce včetně semen a části slupky, která obsahuje velké množství antioxidantů.
Kurkuma
Hlavní složka kořenících směsí kari je jako léčivý prostředek známá už tisíce let. Je jednou ze základních ingrediencí tradiční indické medicíny, která ji používá zejména při léčbě artritických bolestí. Kurkuma budí i zájem moderních vědců, především kvůli látce zvané kurkumin, o kterém se mluví v souvislosti s jeho protinádorovým účinkem. Kurkumin také dokáže aktivovat činnost mozku a posílit paměť.
Jak ji využít: Báječné koření do indických jídel. Můžete s ním ochutit i kuře, zeleninu, polévky či salátové zálivky. Pro zvýšení blahodárných účinků zkombinujte kurkumu s květákem, brokolicí, kapustou či růžičkovou kapustou.
Vlašské ořechy
Ne náhodou jejich jádra připomínají mozek. Vlašské ořechy jsou výborným zdrojem serotoninu a neurotransmiterů (přenašeče nervových vzruchů), které potřebujeme k dobré duševní kondici. Neméně významný je vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou skvělou potravou nejen pro mozek, ale pomáhají také udržovat srdce v dobré kondici.
Jak je využít: V ideálním případě samotné, jako zdravou svačinku. Chutnají i v salátech či ovesných kaších. Mají ale hodně kalorií, takže to s nimi nepřehánějte, malá hrst denně je tak akorát.
Česnek a cibule
Obsahují velmi důležitou látku allin, která se při mechanickém zpracování (když například rozmačkáte stroužek česneku) mění na léčivý allicin. Sirné sloučeniny obsažené v česneku zabraňují tvorbě krevních
sraženin a umožňují hladký průtok krve. Pravidelná konzumace posiluje také imunitu. Cibule je výjimečná hlavně vysokým obsahem flavonoidů (rostlinné antioxidanty), především quercetinu, který brání shlukování krevních destiček. Rekordmanem v obsahu quercetinu jsou cibulové slupky.
Jak je využít: Česnek má největší sílu v syrovém stavu. Ne každý má samozřejmě odvahu chroupat celé stroužky. Zdravotní užitek získáte i z vařeného česneku, počítejte ale s tím, že cca po 10 minutách ztrácí až 40 procent své původní síly. Proto ho přidávejte do pokrmů těsně před dokončením.
Skořice
O nádherně aromatickém koření je známo, že obsahuje látky, které regulují hladinu cukru v krvi (udržet si tyto hodnoty v rovnováze je pro nás důležité). Podle některých studií skořice také pomáhá održovat správnou hladinu cholesterolu.
Jak ji využít: Přidejte ji do ovesné kaše, jogurtu nebo třeba do kávy. Skořicová kůra se dá také cucat jako bonbón. Jsou i lidé, kteří se tímto způsobem odnaučili kouřit. Zkrátka si pokaždé, když dostali chuť na cigaretu, strčili do úst kousek skořicové kůry. Netradiční přístup, ale když pomůže, proč to nevyzkoušet?
Citrusy
Asi vás okamžitě napadne vysoký podíl vitaminu C. To ale není zdaleka vše. Citrusové plody v sobě ukrývají velké množství látek s antioxidačními účinky a také vlákninu pektin,.. Grapefruity, citrony a limetky obsahují látky limonen a limonin, ty zvyšují aktivitu proteinu, který zamezuje působení estradiolu – tento hormon bývá spojován se vznikem rakoviny prsu. V pomerančích se zase nachází hesperidin, který je doporučován pro úlevu od pocitu těžkých nohou.
Jak je využít: Nejchutnější jsou samotné, ale můžete je přidat také do salátů, nebo zprudka smažených jídel (metoda stir-fry, původem čínská kuchařská technika, při které se ingredience smaží na malém množství silně rozpáleného oleje v pánvi wok).
Açaí berry
Plody tropické palmy s názvem Euterpe brazilská (česky též kapustoň brazilská), která se ve své původní domovině – v Brazílii, nazývá právě açaí. Tmavě fialové bobule vzhledem připomínající borůvky obsahují velké množství vlákniny, omega-3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny, vysoký podíl vitaminu C a vitaminů řady B, beta-karoten (provitamin A), flavonoidy a minerály jako draslík, vápník, magnézium nebo zinek. Mnohé z těchto látek působí v lidském těle jako mimořádně účinné antioxidanty.
Jak je využít: V čerstvém stavu je u nás neseženete. Tento druh ovoce totiž velmi špatně snáší transport. Lze je však pořídit ve formě prášku, šťávy, džusu nebo sušené, případně i v podobě ovocného pyré. Açaí berry můžete využít jako zdravou ingredienci do různých domácích smoothie, nebo při přípravě sladkých pokrmů.
Další známé superpotraviny:
acerola (barbadoská třešeň), amalaki (indický angrešt), aloe vera, arganový olej, arónie (černý jeřáb), banány, brokolice, brusinky, bylinky z čeledi hluchavkovitých (máta, bazalka, rozmarýn, tymián, oregano, levandule, šalvěj, bazalka), camu camu (bobule z amazonského stromu Myrciaria dubia), cizrna, červená řepa, dračí ovoce (pitaya), dýňové semínko, ghí (přepuštěné máslo), hlíva ústřičná, hrušky, kakaové boby, kešu ořechy, kokos, konopné semínko, kustovnice čínská (goji), maca peruánská (peruánský ženšen), mandle, mango, meruňky, moringa olejodárná („strom života“ z podhůří Himálají), ostropestřec mariánský, para ořechy, pohanka, quinoa, rajčata, rakytník, sezam, sója, slzovka (Bílá perla Východu), spirulina, švestky, zázvor, ženšen pravý.
Zpět na seznam všech článků