Abychom se na podzim cítili příjemně, je důležitá nejen změna šatníku, ale také jídelníčku. Na podzim zapomeňte na lehká a osvěžující jídla jako jsou saláty, smoothie a tropické ovoce, která tělo ochlazují. Mnohem vhodnější jsou tzv. zahřívací potraviny, které dodají tělu teplo, a navíc podpoří imunitu a energii. Víte, jaké potraviny a nápoje v chladných měsících konzumovat?
Proč na podzim změnit jídelníček?
Podzim a zima jsou pro mnohé obdobím klidu a rozjímání. Příroda se zpomaluje, dny se krátí, teploty klesají. Stejně tak se mění i potřeby našeho těla. Potraviny, které nám v létě dodávaly energii a svěžest, na potřeby těla v chladném počasí nestačí. Tělo potřebuje teplo, klid, energii a normálně fungující imunitu, aby si v náročném období udrželo zdraví. Změny, které s podzimem přichází, by se proto měly dotknout také jídelníčku. Vhodné je přejít od lehčích jídel k sytějším a výživnějším potravinám, které zahrnují více komplexních sacharidů, zdravých tuků a vlákniny a podpoří jak imunitu, tak i energii.
V chladném počasí musí organismus udržovat vnitřní teplotu, což vyžaduje více energie. Lehké a studené potraviny (např. ledový salát, okurka, meloun či ananas) tělo spíše ochlazují, mohou zpomalit trávení a snížit cirkulaci energie, a proto je vhodné je nahradit teplými, vařenými a pečenými pokrmy, které pomáhají tělu hospodařit s energií efektivněji a přirozeně ho zahřívají zevnitř.
Zažívání může v chladných měsících citlivěji reagovat na ochlazující pokrmy, navíc po konzumaci takových potravin musí tělo vynaložit více energie na „zahřátí“ a zpracování. Není se proto čemu divit, že se pak můžeme cítit více unavení a bez energii. Hutné zeleninové polévky, teplé obilné kaše či pečená zelenina jsou na podzim mnohem vhodnější. Správné složení podzimního jídelníčku může podpořit jak zažívání, tak i imunitu a energii.
Mango a ananas sice chutnají skvěle, ale organismus ochladí, a to na podzim a v zimě nechceme. Pokud bychom žili v tropickém klimatu, měla by konzumace tropického ovoce smysl. V našem podnebí je ale mnohem vhodnější sáhnout po lokálním ovoci. Ideální podzimní volbou jsou sezónní plody jako jablka, hrušky a švestky. Když je navíc krátce povaříme, nebo pečeme, tělo příjemně zahřejí.
Na podzim a v zimě by mělo být v jídelníčku dostatek zdrojů vitaminu C a zinku, které přispívají k normální funkci imunitního systému.
Céčko je prospěšné nejen pro správné fungování imunitního systému, ale přispívá také ke snížení míry únavy vyčerpání. Vysoký obsah vitaminu C obsahuje např. brokolice, papriky, ale absolutním vítězem jsou šípky a rakytník. 100 g šípků dokonce obsahuje tolik množství vitaminu C jako tři citróny (cca 740 mg vitaminu C)! Šípky obsahují také vitamin A, K, B1, B2 a B3, vápník a rutin. Až půjdete obdivovat podzimní přírodu, nezapomeňte si nějaké šípky nasbírat, protože v přírodě jich najdete plno, a navíc vás taková podpora imunity a energie nic nestojí.
Velmi důležitým minerálem pro imunitu je zinek. Zinek má ale mnoho dalších benefitů pro lidské zdraví! Zinek přispívá k podpoře zdraví vlasů, nehtů a pokožky, pomáhá zachovat plodnost, mužský reprodukční systém a normální hladinu testosteronu v krvi. Zinek najdete v potravinách, které by v podzimním jídelníčku určitě neměly chybět. Jde především o obiloviny a luštěniny, které jsou oblíbené hlavně v podobě hutných zeleninových polévek. Zdrojem zinku je také červené maso, které skvěle chutná pečené s kořenovou zeleninou.
Všimli jste si, že většinu podzimního ovoce a zeleniny pro podporu imunity a energie můžeme najít v tuzemských zahradách? Proč tedy kupovat mango z Thajska nebo avokádo z Peru, když „lokální strava“ je jedním z nejjednodušších způsobů, jak podpořit zdraví, energii, a dokonce i planetu? Jsme úzce propojeni s prostředím, ve kterém žijeme a sezónní lokální potraviny obsahují přesně ty živiny, které organismus v daném ročním období potřebuje. A zatímco v létě sklízíme ovoce a zeleninu, které ochlazují (okurky, jahody), na podzim jsou zahrádky plné potravin, které zahřívají a podpoří imunitu (kořenová zelenina, dýně, zelí). Jíst lokálně tedy znamená být v souladu s přírodou i s vlastním tělem. Tělo nemusí vynakládat tolik energie na přizpůsobení se exotickým potravinám, protože dostává přesně to, co zná a co potřebuje. Lokální potraviny se navíc sklízejí v době své zralosti, neputují přes půl světa a nemusí být konzervovány či chemicky ošetřovány. Díky tomu mají nejen vyšší obsah vitaminů, minerálů a antioxidantů, ale hlavně opravdovou chuť. Čerstvě utržené jablko od místního pěstitele nebo z vlastní zahrady chutná úplně jinak než to, které cestovalo tisíce kilometrů. Koupí lokálních potravin podporujeme české zemědělce a malé výrobce a pomáháme udržet tradiční odrůdy ovoce a zeleniny, poctivou výrobu a kvalitní produkty. Navíc víme, odkud jídlo pochází a jak bylo vypěstováno, což je informace, kterou se vždy v obchodních řetězcích nedozvíme.
Sezónní potraviny obsahují živiny, které tělo na podzim a v zimě nejvíce potřebuje např. dýně dodá beta karoten, kořenová zelenina minerály a kysané zelí probiotika.
Jaké potraviny nás zahřejí?
Řekneme-li „zahřívací potravina“, nejedná se o potravinu, která je teplá jen na talíři. Zahřívací potraviny podporují energii a imunitu, protože právě na podzim a v zimě podpořit ochranu před prochladnutím a únavou. Co by vám na podzim nemělo v jídelníčku chybět?
Mrkev, petržel, celer nebo červená řepa patří mezi klasické podzimní potraviny. Mají přirozeně sladkou chuť, proto si ji oblíbí i děti. Kořenová zelenina je skvělá v pečené formě, polévkách i krémech.
Symbol podzimu? Jednoznačně dýně! Dýně obsahuje beta karoten, který podpoří imunitu, zdravý zrak i pleť. A dýňová polévka se zázvorem nebo skořicí krásně zahřeje a zasytí.
Zelenina s antibakteriálními a antivirovými účinky, bez které se na podzim a v zimě v jídelníčku neobejdete.
Skořice, hřebíček, zázvor, kurkuma, kardamom nebo kajenský pepř, vhodné do čajů, kaší nebo dušených jídel.
Ovesná, jáhlová nebo rýžová kaše zasytí, dodá energii a zahřeje žaludek. Přidejte také jablka, skořici a lžičku medu a máte ideální podzimní snídani.
Ani na podzim nezapomínejte na dostatečný příjem omega-3, které jsou prospěšné pro srdce, mozek a zrak.
Syrové ovoce může ochlazovat, ale když ho krátce povaříte s trochou skořice nebo hřebíčku, stane se z něj skvělá zahřívací dobrota pro imunitu a energii.
Červená čočka, fazole nebo cizrna dodají bílkoviny a železo, ideální pro podporu zdraví v chladném období.
Kořenová zelenina, ořechy, semínka, luštěniny a koření hrají v podzimním jídelníčku prim. Nezapomeňte ale ani na omega-3 pro zdravé srdce, mozek a zrak.
Uvařte si typickou podzimní polévku!
Dýňová polévka se v posledních letech stala na podzim absolutním hitem, a proto by byla velká škoda, kdyby ve vašem podzimním menu chyběla. Na tuto ikonickou podzimní polévku budete potřebovat (na 4 porce): 1 menší dýně Hokkaido (cca 800 g), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1–2 cm čerstvého zázvoru (nebo ½ lžičky sušeného), 1 mrkev (volitelné, pro sladší chuť), 1 lžíce olivového oleje nebo ghí, 750 ml zeleninového vývaru (nebo vody), 100 ml kokosového mléka (nebo smetany), sůl, pepř a špetka muškátového oříšku, případně kurkuma či kari pro barvu a chuť.
Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Hokkaido se neloupe, slupka krásně změkne při vaření. Nakrájejte dýni na kostky, na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte česnek a zázvor a krátce orestujte. Přidejte dýni (a případně také trochu mrkve), promíchejte a zalijte vývarem. Vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Vmíchejte kokosové mléko nebo smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pro krásnou barvu a na dozdobení můžete přidat špetku kurkumy nebo kari. Podávejte s opečenými dýňovými semínky, kapkou smetany a lístky petrželky. Kdo má rád pikantní chuť, může přidat i trochu chilli nebo čerstvě nastrouhaného zázvoru.
Podzimní nápojová inspirace
Na podzim zapomeňte na ledové drinky, protože podzim je jako stvořený pro teplé, voňavé nápoje. Vyzkoušejte zázvorový čaj, nebo „zlaté mléko“ s kurkumou a medem.
Kurkuma latté potěší oko i chuťové pohárky. A navíc příjemně zahřeje.
- Zázvorovo-citronový čaj s medem
Klasika, která nikdy nezklame! Zázvor zahřeje, med zklidní a citron doplní dávku vitamínu C. Tento čaj je ideální nejen při nachlazení, ale kdykoliv během sychravých dnů. Nakrájejte čerstvý zázvor na plátky, zalijte horkou (ne vroucí) vodou a nechte 10 minut louhovat. Po vychladnutí přidejte citron a med.
Ideální pro chladné večery, kdy se chcete zahřát a dopřát si odpočinek po náročném dni. Podzim přece chutná po klidu, teple a chvíli pro sebe. Budete potřebovat 250 ml rostlinného mléka (např. kokosové nebo mandlové), mletou kurkumu, špetku skořice a zázvoru a černého pepře (zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu). Med nebo javorový sirup na dochucení. Vše pomalu ohřejte, dobře promíchejte a vychutnejte si svoji zlatou chvilku pohody.
Sladký, voňavý a ideální na dlouhé večery. Do teplého jablečného moštu přidejte skořici, hřebíček, plátek pomeranče a trochu zázvoru. Lze přidat med či javorový sirup.
Kvalitní kakao (ideálně z nepražených bobů) je bohaté na hořčík, který je vhodný proti únavě a stresu. Kakao smíchejte s teplým mlékem, přidejte skořici, muškátový oříšek a trochu medu.
K podpoře imunity a energie využijte doplňky stravy Walmark
Ne vždy se nám daří mít jídelníček tak pestrý a vyvážený, jak bychom si představovali. Důvodem může být nejen pracovní vytížení, ale také výživová omezení. V takovém případě je vhodné zařadit do jídelníčku kvalitní doplňky stravy od ověřených výrobců, které mohou být řešením, jak dodat organismu vše, co na podzim a v zimě potřebuje. A právě takové produkty najdete ve Žluté řadě Walmark.
Pro období vyššího výskytu respiračních onemocnění doporučujeme:
-
Beta Glukan PREMIUM 200 mg je výrobek prémiové kvality s přírodními beta glukany z kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Vysoká dávka beta glukanu, šípku, vitaminu C a černého bezu. Šípek a černý bez podporují respirační zdraví a správnou funkci imunity.
-
Hlíva ústřičná PLUS obsahuje vysoce kvalitní extrakt z hlívy ústřičné. Obohaceno o extrakt z echinacey a rakytníku řešetlákového pro každodenní podporu imunity a celkového zdraví.
-
Zinek FORTE 25 mg obsahuje extra dávku zinku pro podporu normální funkce imunitního systému, zdravé pleti, nehtů a vlasů. Obsahuje CITRÁT ZINEČNATÝ, dobře využitelnou organickou formu zinku.
-
Omega-3 rybí olej FORTE 1000 mg pro zdravé srdce, mozek a zrak. Tradiční podpora celkového zdraví. Bez pachutě rybiny. DHA přispívá ke správné funkci mozku a zraku. EPA a DHA podporuje správnou funkci srdce.
Nezapomeňte: na podzim změnit jídelníček, protože:
-
tělo potřebuje na podzim více tepla a energie,
-
imunitní systém potřebuje podpořit,
-
sezónní potraviny dodají vše, co organismus v daném období zrovna potřebuje,
-
doplňky stravy doplní chybějící vitaminy, minerály a omega-3,
-
změna ročního období by se vždy měla odrazit také na vašem jídelníčku.
Věděli jste, že některé produkty ze Žluté řady Walmark lze nově zakoupit také v cenově výhodných limitovaných edicích 2025 s tabletami navíc?
_1.aspx)
Zdroje:
www.cetebe.cz/o-imunite/v-jakých-potravinách-je-nejvíce-vitaminu-c
www.vitalweb.cz/100/zahrivajici-potraviny-dle-tradicni-cinske-mediciny
www. nutritionpro.cz/blog/sezonni-a-lokalni-potraviny-podzim/
www.blendea.cz/blog/zahrivaci-potraviny/?srsltid=AfmBOoqXMdt12CQunAYU0cAU67T28x6PaMRkzAGg_RPxfBc2YhBf0QEp
www.aktin.cz/zahrivaci-potraviny-muze-nas-nektera-z-nich-v-podzimnim-obdobi-ohrat-a-ozivit?srsltid=AfmBOorrXkcD6UoNNBIpjUylRgUfD8xU8ioEVldoqbzGKYZbr
www.grizly.cz/kurkuma-latte
www.mojeambulance.cz/zazracna-sila-sipku-vite-jak-z-nej-vytezit-co-nejvic/
Walmark jsou doplňky stravy. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré a vyvážené stravy.