telephone Helpline: 800 141 141
Váš seznam je prázdný

Jak to funguje?

- Najděte na našich stránkách nejvhodnější produkty pro sebe a své blízké
- Přidejte je do svého seznamu
- Až budete mít na seznamu vše, co potřebujete, přejděte do partnerského eshopu, kde si zvolíte počet kusů a objednávku dokončíte.

Váš seznam je prázdný. Prohlédněte si naše produkty a vyberte si ty nejlepší pro podporu svého zdraví.

Potraviny, které pomáhají snižovat cholesterol

Potraviny, které pomáhají snižovat cholesterol
S vysokou hladinou cholesterolu si není radno zahrávat, nechceme-li riskovat ucpané cévy, infarkt nebo mrtvici. Naštěstí existuje jeden velmi spolehlivý způsob, jak tohoto nepřítele udržet na uzdě. Z jídelníčku je třeba vyškrtnout tučná a smažená jídla, uzeniny, průmyslově zpracované produkty, palmový olej a slazené nápoje. A které potraviny bychom naopak měli konzumovat co nejčastěji?
 

Rajčata

Obsahují červené barvivo lykopen, které snižuje množství „zlého“ LDL cholesterolu, a brání tak ucpávání cév. Tato cenná látka se navíc neničí působením tepla, právě naopak. Tepelnou úpravou rajčat obsah využitelného lykopenu v pokrmech stoupá. Stejně dobře tedy účinkuje například i v rajské omáčce či rajčatovém protlaku.
 

Jablka

Jablka jsou velmi bohatým zdrojem rozpustné vlákniny pektinu, která má celou řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Kromě jiného zabraňuje ukládání škodlivého cholesterolu. Jablka jsou navíc typickou českou a snadno stravitelnou potravinou, která je v obchodech k mání po celý rok.
 

Olivový olej, ryby, ořechy

Výbornou volbou pro udržování správné hladiny cholesterolu je pravidelná konzumace potravin s velkým podílem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si náš organismus není schopen sám vyrobit. Do této skupiny patří především tučné mořské ryby (makrela, losos, sardinky, tuňák apod.), olivový olej lisovaný za studena, sýr ze sojových bobů, mandle nebo ořechy.
 

Vaječné žloutky

Obsahují spoustu živin, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. Patří mezi ně i lecitin – látka, která byla poprvé izolována právě z vaječného žloutku (odsud její název, který pochází z řeckého slova lékithos, neboli vaječný žloutek). Jedná se o souhrnné označení pro skupinu tukům příbuzných látek, které spadají do kategorie fosfolipidů. Co je však důležité – lecitin obsahuje esenciální kyselinu linolovou, která při příjmu 10 g denně přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi a správné činnosti srdce a cév. Lecitin si umí naše tělo vytvářet samo, měli bychom jej však přijímat i ze stravy (jeho dalšími přirozenými zdroji jsou hovězí játra, slunečnicový a sojový olej, obilné klíčky a různá olejnatá semínka). V lékárnách či na e-shopech můžete rovněž zakoupit doplňky s vysoce kvalitním extraktem ze sojových bobů.
 

Konopné semínko

Drobounká semínka v sobě ukrývají ideální poměr (1 : 3) esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6, který je lidskému tělu nejbližší, což zajišťuje správnou funkci metabolismu. Tyto látky navíc pomáhají snižovat riziko následků vysoké hladiny cholesterolu. K dostání jsou semínka neloupání i loupaná. Neloupaná semínka je nejvhodnější nechat naklíčit, získají tím na jemnosti a chuti. Případně se dají upražit. Loupaná semínka lze přidávat téměř do všeho nebo je jíst samotná jako oříšky. Rozmixovaná s vodou vytvoří lahodné „mléko“. Oblíbenou kombinací je také ovocný salát zasypaný loupaným semínkem a zakápnutý citronovou šťávou.
 

Lněný olej

Pokud vás trápí vysoký cholesterol, užívejte denně 3 čajové lžičky lněného oleje, který působí jako skutečný elixír zdraví. Pokud se vám jeho chuť zdá nezvyklá, smíchejte ho s olivovým olejem nebo ho užívejte ve směsi s máslem v poměru 1 : 1. Můžete s ním omastit všechna běžná jídla. Obzvlášť chutný je s rýží. Nesmí se ale zahřívat, je třeba ho přidávat až po dokončení pokrmu, jinak by se zničily obsažené omega-3 mastné kyseliny.
 

Ovesné otruby

Dalším užitečným spojencem v boji proti vysokému cholesterolu jsou ovesné otruby, které dokonale čistí celý trávicí trakt a jsou účinnou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Dají se konzumovat podobným způsobem jako ovesné vločky – v polévkách (jako jíška), zeleninových a ovocných salátech, jogurtu, tvarohu, pomazánkách, kaších či koláčích. Poslouží i jako zdravá přísada do koktejlů nebo při pečení chleba.
 

Potraviny s vysokým podílem „céčka“

Vitamin C a další antioxidanty jsou mimořádně důležité pro zdraví srdce a cév, neboť chrání před oxidací buněk i lipidů (konkrétně „zlého“ LDL cholesterolu). Jejich bohatým zdrojem je syrové ovoce a zelenina, hlavně šípky, rakytník, černý rybíz, červená paprika, kysané zelí, růžičková kapusta, brokolice či brambory vařené ve slupce.
 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu