Mnoho lidí se snaží vynecháním večeře kompenzovat potravinové výstřelky a prohřešky během dne. Tělu však večerní hlad neprospívá. Mimo jiné se snižuje kvalita spánku a výrazně zpomaluje metabolismus. Aby váš organismus pracoval správně, nechoďte spát bez večeře (ale ani přejedení k prasknutí).
Pravidla večeře
Poslední jídlo by mělo být 3 až 4 hodiny před spaním. Večeře by měla obsahovat především bílkoviny, avšak zastoupeny by měly být i kvalitní tuky a sacharidy! Jestliže chodíte spát kolem půlnoci, dovolte si malou druhou večeři klidně okolo osmé. Pokud se ráno budíte hladoví, nebyla večeře dostatečná. Mezi vhodné sacharidy patří rýže, jáhly, vločky, kroupy, kuskus, brambory, pečivo nebo těstoviny. Pakliže chcete hubnout, nahraďte večer část sacharidů zeleninou. Zelenina se počítá jak syrová, tak vařená či dušená. Pro zpestření můžete třeba opéct celer či červenou řepu, pokapat olivovým olejem a přidat nějakou bylinku. Ideální zdroj bílkovin je polévka - vývar z masa či kostí a nebo zeleninový vývar s přidáním luštěnin či tofu. Alternativou lehké večeře může být ryba. Vhodné jsou také pomazánky z luštěnin či tvarohu, kdy klasické pečivo (sacharidy) lze nahradit celozrnným, kukuřičným či různými plackami.
Zásadní chyby u večeře
Největší chybou u večeří není samotný fakt, že jíte, ale, co jíte. Mezi velké večerní přešlapy patří sladké nápoje (kterým je i pivo) a ovoce, které obsahuje fruktózu a další ovocné cukry. Cukr může rozkolísat
hladinu inzulinu v krvi a způsobit noční buzení a neklid. Večeře by měla být lehce stravitelná, proto se vyhněte všemu smaženému či výrazně kořeněnému. Rozbouřený žaludek a žlučník není optimální stav k odpočinku. Smetanové omáčky nebo polévky zase obsahují příliš tuku a k jejich strávení potřebujete více času. Hovězí steak na noc též není příliš vhodný, neboť červené maso se tráví velmi dlouho a při kombinaci s bramborem (sacharidem) se jedná o velkou kalorickou zátěž.
Vyzrajte na večerní hlad
Jestliže máte večer hlad, není chyba v samotném čase, ale v nevhodně poskládaném jídelníčku během dne. Nebyl dostatečně vyvážený a tělo nedostalo potřebné živiny ke svému fungování. Zkuste tedy zpočátku vydatnější odpolední svačinu, která vás ušetří přejídání ve večerních hodinách. Svůj denní jídelníček pak upravte tak, aby vyhovoval potřebám vašeho životního stylu. Nevynechávejte sacharidy během dne, neboť vás dřív nebo později začne honit mlsná a pak už je jen krůček k vyplenění lednice. Tuto touhu nicméně může pomoci zvládnout potravinový doplněk
Dialevel, který reguluje hladinu cukru v krvi. Neuzobávejte. Kousek sýra, kolečko salámu, plátek šunky a zbytek oliv není vyvážená večeře, ale dietní katastrofa.
Proč?
Čas věnovaný přípravě opravdového jídla se vyplatí, neboť tělo má dostatek energie na noční regeneraci, spánek je kvalitnější, imunitní systém lépe pracuje, pleť je zářivější a navíc získáte vyšší odolnost vůči stresu. Správná večeře pomůže s hubnutím a budováním svalové hmoty. Právě vynecháním večeře riskujete, že se svalové bílkoviny začnou odbourávat.