Nadváha a obezita je velké téma současné vyspělé civilizace. Jedna oblast však může být z hlediska tuku matoucí. Břicho. Tuk se totiž může ukládat i mezi orgány a tam je škodlivý dvojnásob. Proto ani zdánlivě hubení lidé by tuto oblast neměli podceňovat. Jedincům s velkým množstvím tuku v oblasti břicha totiž hrozí vyšší riziko srdečních onemocnění, vznik cukrovky a dokonce některé formy rakoviny.
Režimem proti břišnímu tuku
1) Nejezte pozdě v noci. Vaše poslední jídlo by mělo být nejpozději 3 - 4 hodiny před spaním a mělo by obsahovat především bílkoviny. Sacharidy by měly být s nízkým glykemickým indexem a tuky kvalitní. Pokud půjdete spát přejedení, zvyšuje se riziko zažívacích potíží a také ve spánku nedojde k přirozenému spalování tuků, ale k jejich uložení.
2) Své emoce neřešte jídlem. Emoce vzteku, lítosti či smutku do života patří, nicméně k jejich zpracování nepoužívejte jídlo. Zvýšíte tím pravděpodobně jen hladinu cukru v krvi a vaše tukové zásoby, ale situaci, která emoci vyvolává zřejmě nevyřešíte. S přibývajícími kily naopak zvýšíte psychickou zátěž. Najděte tedy jinou formu - konzultace s odborníkem, rozhovor s přáteli, sport.
3) Dopřejte si dostatek spánku. Průměrnou dobou spánku u dospělého jedince je 8 hodin. V případě dlouhodobého nedostatku spánku nemůže dojít k fyzické ani psychické regeneraci a tělo si začne vytvářet tukové zásoby, respektive kvůli nedostatku energie se bude zvedat chuť na sladké. S dostatkem spánku se zvyšuje i imunita.
4) Zařaďte do svého denního programu pohyb. Může se jednat například o pravidelnou chůzi, plavání nebo sadu cviků zaměřených na břišní svaly. Výhodou je, že s posílením břicha, posílíte i zádové svaly.
Změny v jídelníčku
1) Pozor na sladké. Pokud konzumujete hodně cukru, jsou jím játra zaplavena a časem nucena přeměnit na tuk. Právě tento tuk se nejčastěji ukládá v oblasti břicha, a kromě jiných problémů může vést k inzulínové rezistenci a vyústit až v metabolické problémy. Největší zradou jsou slazené nápoje, které tělo včas „nezaregistruje,“ a které zvyšují chuť k jídlu. Správnou hladinu cukru v krvi udržuje například skořice, kterou můžete přidávat do jídel. Blahodárných účinků skořice můžete využít i prostřednictvím kvalitního potravinového doplňku, jakým je třeba Dialevel, který navíc obsahuje chróm (podpoří správný metabolismus tuků a cukrů) a kyselinu alfa-lipoovou (působí na mitochondrie, tedy naši energii).
2) Zvyšte příjem bílkovin. Pomáhají vyrovnat hladinu krevního cukru, snižují hladinu inzulínu a napomáhají ke správné funkci hormonů ovlivňující chuť k jídlu. Bílkoviny jsou pro člověka stavební látkou. Hlavními zdroji jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, sója, ovoce, zelenina, obilí. Je potřeba kombinovat živočišné a rostlinné zdroje, neboť rostlinné zdroje bývají chudší na esenciální aminokyseliny.
3) Jezte potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina zasytí, reguluje trávení tuků a sacharidů, je živinou pro střevní mikrobiom, a tím i zdrojem energie. Nejlepší zdroje vlákniny jsou ovoce (jablka včetně slupky, banány) a zelenina (brokolice, mrkev). Dobrým zdrojem jsou také luštěniny, len, brambory a kořenová zelenina.
4) Vyhněte se nízkotučným potravinám. Hlavním problémem nízkotučných potravin je, že výrobce zpravidla nahradí tuk cukrem a tím se kruh tukových polštářů v oblasti břicha uzavře.