Helpline: 800 141 141
Váš seznam je prázdný

Jak to funguje?

- Najděte na našich stránkách nejvhodnější produkty pro sebe a své blízké
- Přidejte je do svého seznamu
- Až budete mít na seznamu vše, co potřebujete, přejděte do partnerského eshopu, kde si zvolíte počet kusů a objednávku dokončíte.

Váš seznam je prázdný. Prohlédněte si naše produkty a vyberte si ty nejlepší pro podporu svého zdraví.

4 chutné obědy pro zdravý cholesterol

4 chutné obědy pro zdravý cholesterol
Zjistil vám lékař při preventivní prohlídce zvýšenou hladinu cholesterolu a důrazně vám doporučil úpravu jídelníčku? Věřte, že se jedná o dobře míněnou radu, kterou byste neměli ignorovat. Zvýšený cholesterol totiž může znamenat poměrně závažné zdravotní komplikace. Určitě jste už slyšeli o ateroskleróze (neboli kornatění tepen). Tímto pojmem označují lékaři stav, kdy se nadbytečný cholesterol ukládá ve stěnách cév v podobě tzv. aterosklerotických plátů a způsobuje ztrátu jejich pružnosti, zúžení, či dokonce ucpání. Což je velmi nebezpečné, neboť cévy zásobují životně důležité orgány, jako je srdce nebo mozek.

Zvýšené hodnoty cholesterolu a varování lékaře byste proto neměli brát na lehkou váhu. Jde přece o vaše zdraví. Nemějte obavy, stravovací režim, který se v tomto případě doporučuje, se v ničem nepodobá drastickým dietám či různým extrémním nutričním trendům. Nejenže nebudete hladovět, ale kromě toho si i pochutnáte. Je ovšem pravda, že s „lahůdkami“ typu vepřový bůček, bešamelová omáčka nebo houskové knedlíky se budete muset rozloučit...
 

Cholesterol prospívá i škodí

Není cholesterol jako cholesterol. Existují dva druhy – jeden je „zlý“ a druhý „hodný“ – a bylo by chybou házet je do jednoho pytle. LDL cholesterol se v případě nadbytku usazuje na stěnách cév a způsobuje už zmíněnou aterosklerózu. HDL cholesterol naopak pomáhá vracet nadbytek cholesterolu do jater a tím snižuje jeho riziko usazování na cévních stěnách. A jak je třeba uzpůsobit jídelníček, abychom snížili hladinu toho „zlého“?
 

Vepřové nahraďte krůtím a zvěřinou

V první řadě je nezbytné omezit příjem živočišných tuků (tučné vepřové a hovězí maso) a nahradit je tuky rostlinnými, jako je olivový, sójový, kukuřičný, slunečnicový nebo řepkový olej. Místo vepřového a hovězího si dopřejte kvalitní ryby (losos, tuňák, makrela), kuře bez kůže, krůtí, králičí, jehněčí, telecí a zvěřinu. Z mléčných výrobků je vhodné netučné mléko, nízkotučný tvaroh, podmáslí, kefír, bílý jogurt s nízkým obsahem tuku, tvarůžky, čerstvé nízkotučné sýry, cottage. Z pečiva a obilnin celozrnný (tmavý) chléb a pečivo, ovesné vločky, přírodní müsli, ovesná kaše, bezvaječné těstoviny, křehký chléb, rýže a dalamánky.
 

4 tipy na chutný a zdravý oběd

Pečený losos s vařenými bramborami
Steak z lososa omyjte a osušte, přendejte na alobal, opepřete, přidejte snítku rozmarýnu a kolečko citronu, zakápněte kapkou olivového oleje a zabalte. Pečte v troubě na 180 stupňů, přibližně 15 minut. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, sceďte a přidejte trochu másla. Nakrájejte na plátky. Dochuťte dipem z ricotty a bílého jogurtu, do kterého přimícháte nasekanou bazalku, sůl, pepř a citronovou šťávu.

Přírodní krůtí plátek s rýží
Maso očistěte, osolte, opepřete, přidejte šalvěj a rozmarýn, zakápněte olivovým olejem a dejte rozležet asi na dvě hodiny do lednice. Poté na pánvi rozehřejte olej, na kterém nechte rozpustit kousek másla. Krůtí plátek osmahněte dozlatova a podávejte s dušenou rýží.


Kuřecí stehna v kapustě
V teflonovém hrnci rozpalte olej a lehce na něm osmahněte cibuli nakrájenou nahrubo. Přidejte stehna bez kůže, zasypte je bramborami pokrájenými na silnější půlměsíčky a navrch vložte drobně nakrájenou kapustu.
Osolte, opepřete, přidejte trochu vegety, kmín a kousek másla. Na závěr přilijte vodu, cca do poloviny objemu hrnce, a přisypte najemno nastrouhaný česnek. Za 30–35 minut můžete servírovat.

Králík na česneku s dušenou kořenovou zeleninou
Pekáč vymažte kouskem másla. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a narovnejte na dno pekáče. Česnek oloupejte a prolisujte. Očištěného a rozporcovaného králíka vložte do pekáče. Maso nasolte, potřete prolisovaným česnekem, posypte kmínem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte zvolna asi při 150 °C nejméně 2,5 hodiny. Během pečení maso obracejte, přelévejte šťávou a podlévejte vodou. Mezitím si očistěte zeleninu (petržel, kedlubna, mrkev, cibule) a nakrájejte ji na kostičky. V hrnci osmahněte na olivovém oleji cibuli, kterou jste ochutili kurkumou, špetkou pepře a solí. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte zeleninu, koření (saturejku, medvědí česnek, oregano) a duste do změknutí cca 15–20 minut. Podávejte s upečeným králíkem.

Mezi přírodní „čističe cév,“ tedy potraviny, které mohou přispět k jejich zdraví patří: chřest, česnek, chia semínka, lněná semínka, ořechy, kaki, granátové jablko, avokádo, špenát, jablka, kurkuma, brokolice.
 

Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu