Říká se, že jsme to, co jíme. Pokud chceme být v psychické i fyzické kondici, měl by tomu odpovídat také náš jídelníček, který by měl obsahovat dostatek vitaminů. Někdy se však může stát, že i když dbáte na pestrost a vyváženost konzumovaných potravin, Vaše tělo může mít vitaminů nedostatek. Viníkem může být zejména skladování a příprava potravin. Díky našim tipům můžete ztrátě vitaminů zabránit.
Lidské tělo dostatek vitaminů nevyprodukuje
Příjem vitaminů by neměl být jednostranný, protože
každý vitamin má v organismu jinou funkci. Zatímco některé vitaminy přispívají
k normální funkci imunity, jiné jsou důležité pro zdravé kosti a pevné nehty. Vitaminy si však organismus není schopen vyprodukovat sám, nebo v dostatečném množství, a proto je důležité je doplňovat prostřednictvím stravy.
Potřeba vitaminů je různá. Zatímco
vitaminu C je vhodné přijmout cca 100 mg, u jiných vitaminů je optimální množství uváděno v pouhých mikrogramech.
Příjem vitaminů může být odlišný také
v závislosti na ročním období. V létě nebudeme díky slunečnímu svitu muset suplementovat
vitamin D, v zimě však pro nás bude mít primární význam.
Proč jsou vitaminy tak důležité?
Vitaminy jsou nezbytné p
ro biochemické reakci, jsou
součástí látkové výměny, přispívají
k obnově tkání, podpoře imunity, udržení normálního stavu kostí, zubů nehtů a vlasů, jsou zkrátka nezbytné
pro správné fungování celého organismu. Některé z nich patří mezi
antioxidanty, látky přispívající k ochraně buněk před působením volných radikálů.
Kolik vitaminů přijmout? Ani málo, ani moc! Chybou je jak nedostatek určitého vitaminu (
hypovitaminóza), příp. jeho absolutní nedostatek (
avitaminóza), tak i jeho nadměrný příjem (
hypervitaminóza). Obojí je pro lidský organismus špatně, což lze poznat podle mnoha příznaků odvíjejících se od nedostatku, či naopak nadbytku daného vitaminu. Mezi
vitaminy rozpustné v tucích,
tzv. lipofilní vitaminy patří vitaminy A, D, E, K.
Hydrofilní vitaminy, tedy ty, které se rozpouští ve vodě, jsou
vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, kyselina panthotenová, kyselinu listová a vitamín H neboli biotin.
Co ovlivňuje příjem vitaminů?
Ačkoliv dbáte na to, aby příjem vitaminů byl ve stravě dostatečný, realita může být jiná.
Obsah přijatých vitaminů ovlivňuje také čerstvost potravin a jejich zpracování, během kterého dochází k enzymatickému štěpení. Riziko pro vitaminy představuje také skladování v chladničce a v mrazničce. Vstřebávání vitaminů může ovlivňovat i
užívání některých léků, např. aspirin zabraňuje vstřebávání vitaminu C a
antibiotika snižují absorpci vitaminů skupiny B. Obsah přijatých vitaminů ovlivňuje také
konzumace alkoholu, a to zejména kyseliny listové. Existuje také řada faktorů, které potřebu některých vitaminů zvyšují, což je typické pro
kouření a vitamin C. Jste-li kuřáci, měli byste myslet na to, že Vaše tělo pravděpodobně trpí jeho chronickým deficitem. Milovníci kofeinu by neměli zapomínat na suplementaci vitaminů skupiny B, protože
kofein snižuje jeho absorpci.
Loupat nebo neloupat?
Pokud při konzumaci zeleniny a ovoce dbáte na to, aby slupka byla vždy oloupaná, děláte chybu. Obecně totiž platí, že
neloupané produkty obsahují vyšší množství vitaminů a minerálních látek. Možná Vás překvapí, že
jablko s
e slupkou může obsahovat až o 332 % více vitamínu K, o 142 % více vitamínu A, o 115 % více vitamínu C, o 20 % více vápníku a až o 19 % více draslíku než jablko oloupané. Stejně na tom jsou i brambory. Vařený brambor se slupkou může obsahovat až o 175 % více vitamínu C, o 115 % více draslíku, 111 % více kyseliny listové a o 110 % více hořčíku a fosforu než loupaný. Zeleninové a ovocné slupky mohou obsahovat také výrazně
více vlákniny a antioxidantů. Například až 31 % z celkového množství vlákniny v zelenině se nachází ve slupce, hladiny antioxidantů mohou být až 328krát vyšší v ovocných slupkách než v dužině. Některé druhy ovoce a zeleniny je však nutné loupat vždy, protože jejich slupka může být toxická či obsahovat nepoživatelné látky (avokádo, citrusy, ananas aj).
Co nepatří do lednice?
Důležitou roli pro zachování vitaminů hraje
teplota při skladování. Zvýšená teplota může působit nežádoucí chemické reakce projevující se změnou barvy a chuti potravin. Nejdůležitější je ovšem skutečnost, že vysoká teplota přispívá k nežádoucímu růstu mikroorganismů, a to zejména u živočišných potravin. Oproti tomu
nízká teplota u ovoce a zeleniny může být příčinou
znehodnocení vitaminů či snížení jejich obsahu. Do lednice nepatří
citrusy, banány, avokádo, rajčata, okurky, česnek, cibule, brambory, ale ani bylinky.
Vařit, nebo nevařit?
Čerstvé ovoce a zelenina mají
nejvíce prospěšných látek. Ne vždy je ale možné konzumovat ovoce a zeleninu čerstvou. Bohužel tepelné zpracování je způsob, jak vitaminy zničit. Věděli jste, že
až 60 % vitaminů je zlikvidováno v případě, že ovoce a zeleninu vaříme déle než 10 minut? Mnohem efektivnější je proto
vaření v páře. Na vaření je náchylný hlavně
vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin D, K, E, ale také
minerální látky jako hořčík, sodík a draslík. Ovoce a zeleninu proto
vařte vždy co nejkratší dobu,
v co nejmenším množství vody. Potraviny vkládejte
vždy až do vroucí vody, aby se zbytečně dlouho nelouhovaly a neztrácely prospěšné látky. Ovoce a zeleninu
vařte nakrájené na větší kusy, abyste zmenšili plochu, která přijde s vařící vodou do kontaktu.
Jak potravinami neplýtvat?
Ne vždy se k potravinám chováme odpovídajícím způsobem a vyhazujeme i ty, které bychom ještě mohli spotřebovat. Mnozí si pletou pojmy
„datum použitelnosti“ (datum spotřeby) a
„datum minimální trvanlivosti“.
Datum spotřeby, který se uvádí slovy „
spotřebujte do...“ znamená, že potravina by měla být spotřebována do konkrétního data.
Konzumace po tomto datu není vhodná. Uvádí na potravinách, které jsou z mikrobiologického hlediska velmi náchylné ke kažení – mléčné, masné výrobky. Oproti tomu
datum minimální trvanlivosti (uvádí se slovy
„minimální trvanlivost do...“) znamená, že při správném skladování lze potravinu uchovávat nejméně do tohoto data.
Může však být vhodná ke konzumaci i po uplynutí data minimální trvanlivosti. Nicméně před tím, než takovou potravinu budete konzumovat, zkontrolujte, zda není přítomna plíseň nebo zápach.
Když jídelníček není optimální
Ne vždy je možné zajistit tělu dostatek všech zdraví prospěšných látek. Dříve,
než se deficit vitaminů projeví na Vašem zdravotním stavu, zamyslete nad tím, zda není na čase
změnit Váš životním styl a upravit jídelníček. Řešení, jak doplnit vitaminy a minerály, pro případ že se vám nedaří zajistit zdravou a vyváženou stravu, mohou představovat
kvalitní doplňky stravy. Z široké nabídky doplňků stravy si vždy vybírejte pouze
kvalitní produkty od ověřených výrobců. My doporučujeme
Walmark, který se o Vaše zdraví stará, jíž více než 30 let. Ve žluté řadě doplňků stravy od Walmarku najdete nejen vitaminy, minerály, bylinné extrakty pro podporu imunity, energie a soustředění, vitality a krásy a specifické potřeby Vašeho těla.
Pro nadcházející období jara, pro které je typická nejen jarní únava, ale také častější výskyt respiračních infekcí doporučujeme:
- Beta Glukan PREMIUM 200 mg, jedinečnou kombinaci beta glukanu, obohaceného o šípek, vitaminu C a černý bez pro podporu imunity a zdraví dýchacích cest.
- Hlíva ústřičná PLUS navíc s echinaceou a rakytníkem pro každodenní podporu imunity a celkového zdraví.
- Zinek Forte 25 mg pro podporu normální funkce imunitního systému, zdravé pleti, nehtů a vlasů. Obsahuje CITRÁT ZINEČNATÝ, dobře využitelnou organickou formu zinku.
- Guarana 800 mg, Přírodní zdroj energie z extraktu semen guarany. Energetická vzpruha pro tělo i mysl.
- Ženšen korejský pro podporu energie, vitality i sexuálního zdraví.
Podpořte své zdraví doplňky stravy ze žluté řady od Walmarku a NECHTE SVÉ ZDRAVÍ ZAZÁŘIT!
Jak hodnotí doplňky stravy ze žluté řady Walmark spotřebitelé?
„Doplněk stravy Beta Glukan PREMIUM 200 mg mě velice překvapil. Po porodu mám velice sníženou imunitu a chytím každou rýmu a kašel? i
po krátkém užívání, mohu říct, že se mi imunita zlepšuje. Syn měl kašel a rýmu a já nic? a to jsme si to vždycky “předavali”. Jemu začal kašel a rýma a já jsem to do tři dnů měla to stejný. Za dobu co užívám Beta Glukan syn již byl nachlazeny a já nic?"
Jana
„Přípravek
Beta Glukan 200 mg Premium. Podpora imunity na 100 %. Jsem alergička a toto léto díky užívání a přírodnímu složení Beta Glukan jsem bez kejchání a věčně ucpaného nosu. Taky mně pomohol při návštevě zdravotného střediska, kde ne všichni virózový pacienti nosí roůšky a já jsem díky Beta Glukan žádnou rýmu nechytala. Moc děkuji a všem vřele doporučuji."
Martina
„S tímto doplňkem stravy Beta Glukan 200 mg Premium jsem se setkala poprvé a jsem velice mile překvapena, používám denně a musím říci, že se cítím lepe, mene unavena bez jediného zakašlaní či teploty, imunita funguje skvěle. Můžu s klidným srdcem všem doporučit.“ Tereza
Recenze vznikly ve spolupráci s
Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost doplněk stravy
Beta Glukan PREMIUM 200 mg vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu cetebe.cz. Testování proběhlo v období květen až červen 2023.
https://www.testuj.to/test/doplnek-stravy-beta-glukan-200-mg-premium
Získejte doplňky stravy ze žluté řady Walmark zdarma!
Chcete vyzkoušet
doplňky stravy Walmark zcela zdarma? Sledujte nás na Facebooku, kde každý měsíc o doplňky stravy Walmark soutěžíme.
Produkty ze žluté řady Walmark jsou doplňky stravy. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy.
Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, bezpecnostpotravin.cz, cetebe.cz
Autor: Mgr. Denisa Salvová