9 nejčastějších zlozvyků, které vedou k nadváze a obezitě

9 nejčastějších zlozvyků, které vedou k nadváze a obezitě

1. Zajídání stresu

Koho někdy nevytočil partner nebo šéf? Je celkem pochopitelné, že v takové chvíli sáhneme po kousku čokolády, která na naše pocuchané nervy působí jako balzám. Ale házet do sebe páté přes deváté, abychom zahnali trable a stres, už v pořádku není. Cukr sice podpoří vyšší produkci endorfinů, takže se chvíli cítíme spokojeně, ale krátce nato přichází pocit viny a s ním i konec pohody. Pokuste se raději udržet ve stabilní formě vyváženou porcí zdravých tuků a sacharidů bohatých na vlákninu, které zvedají hladinu serotoninu, a tím zlepšují náladu. A když vás přece jen přepadne mlsná, zaměřte pozornost jinam – vezměte si křížovky, jděte se projít, dejte si krátkou meditaci, naložte se do vany... Anebo se popasujte s velkým košem prádla, které už týden čeká na to, až ho vyžehlíte.

 

2. Ke kávě patří tatranka

Nepatří! To jen vy jste to své tělo a svou mysl takhle naučili, takže to pak od vás tvrdě vyžadují. Pokuste se tento zlozvyk odstranit tím, že si místo kávy dáte nějaký dobrý voňavý čaj (dnes už běžně seženete čaje s příchutí sušenky nebo čokolády), případně aspoň nahraďte svou oblíbenou mlsku něčím méně kalorickým: vysokoprocentní čokoládou, miskou bílého jogurtu s čerstvým ovocem apod.

 

3. Lákadla stále po ruce

Oříšky, chipsy, oplatky, bonbony a další pochutiny jsou pokušením i pro oči. Pokud máte na stole v práci (nebo doma u televize) misku plnou podobných dobrot, je jasné, že asi jen stěží odoláte. Ukliďte je proto do šuplíku, nebo ještě lépe – schovejte si je u kolegy, který má stůl daleko od vás, ideálně o patro výš.

 

4. Nepravidelná strava

Nestíháte snídani a na oběd se dostanete nejdřív ve dvě? Anebo naopak snídáte, přes den nemáte na pořádné jídlo čas a večer sníte všechno, co vám přijde pod ruku? Tento způsob stravování zpomaluje látkovou výměnu a komplikuje proces spalování tuků, které se pak ukládají zejména v problematických partiích. To samé se děje i tehdy, když během dne stále něco „uzobáváte“. Tělo pak neví, co znamená reálný pocit hladu. Optimální je rozdělit si jídlo do 5–6 menších porcí denně. Takže nezapomínejte ani na svačinky (kousek zeleniny, jogurt, malá hrst ořechů apod.).

 

5. Jídlo ve spěchu

Lidé často zhltnou oběd během několika minut, a když se jich později zeptáte, co dobrého si dali, nemohou si vzpomenout, protože myšlenkami byli celou dobu někde jinde. Čas na jídlo by si měl udělat opravdu každý, nejenom ten, kdo se snaží hubnout. Pokud jíte ve spěchu, vaše tělo nedokáže rozpoznat množství přijatých kalorií. Mozek totiž až po 20 minutách dostane signál: „Mám dost.“ Takže všechno jídlo navíc, které jste do sebe ve spěchu naházeli, putuje pak rovnou do tukových zásob. Proto se snažte jíst pomalu, nehltejte a v klidu žvýkejte každé sousto. Odložte mobil i noviny a soustřeďte se jenom na to, co máte na talíři.

 

6. Jídlo jako lék proti nudě

Čekáte na klienta, který má zpoždění? Máte pomalý počítač nebo se k smrti nudíte na pracovní poradě? Mnoho lidí si krátí dlouhou chvíli tím, že začnou něco mlsat. Skoncujte s tím! Místo toho se radši protáhněte, nebo se projděte, je-li to možné, udělejte si pár dřepů, houpejte se na špičkách, zatahujte a povolujte břišní svalstvo… Povzbudíte svůj lymfatický systém a nezdravé chutě vás za chvíli přejdou.

 

7. Přejídání se „zdravými“ potravinami

Celozrnné pečivo, müsli tyčinky, ovocné jogurty, jablečné šťávy… Ačkoli jsou tyto potraviny obecně považovány za zdravé, také v tomto případě je třeba si hlídat, kolik jich sníte. Nehledě na to, že mnohé z nich se zdravě jenom tváří. Některé müsli tyčinky například vydají energeticky za celý oběd, většina tzv. „cerealního“ pečiva, které koupíte v supermarketu, se prakticky neliší od toho bílého, ochucené jogurty bývají často plné syntetických příchutí a sladidel a ovocné šťávy zase přidaného cukru. Na pozoru se mějte i v případě (jinak velmi zdravého) avokáda, které může obsahovat až 200 kcal na kus. Podobně je tomu s ořechy nebo hořkou čokoládou. Ani konzumace nízkotučných potravin neznamená žádnou výhru. Téměř nulový obsah tuku je zde často vykompenzován větším množstvím cukru a různých chemických přísad, které tělo nedokáže identifikovat, a proto je zpravidla odešle rovnou do tukových polštářů.

 

8. Nedostatek spánku

Když chcete zhubnout nebo si udržet optimální váhu, musíte se pořádně vyspat. Organismus se přes noc regeneruje a „opravuje“ a získává energii na další den. A co je ještě důležité – právě během spánku tělo nejefektivněji spaluje tuky! Přesto není dobré chodit do postele s plným žaludkem. Poslední jídlo byste si měli dát cca 3–4 hodiny před ulehnutím ( tím mimo jiné snížíte riziko pálení žáhy a zažívacích potíží).

 

9. Jídelní orgie na návštěvách

Ani návštěva u přátel není důvodem k tomu, abyste se chovali jako utržení ze řetězu, i když je na stole nepřeberné množství lahůdek, na které se vám sbíhají sliny už ode dveří. Nemluvě o tom, že by bylo přece krajně neslušné odmítnout jídlo, na kterém si hostitelka dala tolik záležet. I z této situace jde však s trochou snahy elegantně vybruslit. Nikde není psáno, že musíte sníst všechno, co vám bude nabídnuto. Úplně stačí, když jen trochu ochutnáte, a případně pak můžete poprosit, aby vám něco z toho zabalili s sebou domů (o tom, že tím vyřešíte snídani pro manžela, se zmiňovat nemusíte).


 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články