Únava, zapomnětlivost, zhoršená schopnost soustředění – tyto a podobné stesky nejsou v dnešní době ničím výjimečným. Šťastlivce, kteří si na něco takového nestěžují, bychom snadno spočítali na prstech jedné ruky. Bylo by však krátkozraké svádět všechno na přemíru práce, starosti a stres. To, jak funguje váš mozek, totiž z velké části ovlivňuje způsob vašeho stravování. S nevyhovující pracovní dobou, autoritativním šéfem a rozjívenými potomky asi jen tak snadno nehnete, ale skladbu svého jídelníčku máte zcela ve svých rukou. Nakrmte svůj mozek tím, co potřebuje, a nebudete se stačit divit.
Existuje přímo pojem „brainfood“, neboli
potrava pro mozek. Do této skupiny se řadí veškeré potraviny, které příznivě ovlivňují duševní výkon a mentální schopnosti, jako je paměť a koncentrace. Mozek je v tomto směru poměrně náročný. Ostatně, není ani divu, vždyť neúnavně pracuje celých 24 hodin denně! Proto potřebuje dostatek živin a energie – esenciální mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, bílkoviny a kvalitní sacharidy.
Zdravé tuky jako účinná prevence
Věděli jste, že mozek je až ze 60 procent tvořen tuky? Pro jeho správnou činnost jsou zcela nezbytné esenciální masné kyseliny omega-6 a omega-3, jejichž pravidelná konzumace pomáhá udržovat mozek v dobré kondici. Tyto tzv. zdravé tuky najdeme v tučných mořských rybách (losos, makrela, sleď, tuňák, sardinky), kvalitních rostlinných olejích (olivový, řepkový, sójový, hroznový, z vlašských ořechů), vejcích, semínkách (dýňová, konopná, lněná) a ořeších.
Vitaminy B – kvalitní výživa pro nervy
K využití energie, pro tvorbu neurotransmiterů (přenašečů nervových vzruchů) a hormonů důležitých pro činnost mozku jsou nepostradatelné vitaminy skupiny B, zejména B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin). Přírodním zdrojem B-vitaminů jsou především obiloviny, semínka, ořechy, vaječný žloutek, pšeničné otruby a klíčky, pivovarské kvasnice, čočka, fazole, sojové boby a zelená listová zelenina. K důležitým vitaminům patří také vitamin C a E a dále karotenoidy (červená paprika, brokolice, černý rybíz, jablka, růžičková kapusta, kiwi, zelí, papája, šípky, rakytník, mandle, špenát, sladké brambory, avokádo, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, máslová dýně, olivový olej, ryby atd.).
Bílkoviny – zdroj potřebných aminokyselin
Látkou, bez které se zdravý a výkonný mozek neobejde, jsou také kvalitní bílkoviny. Z těch poté čerpá důležité aminokyseliny a ty následně využívá k výrobě látek, které podporují koncentraci a bdělost, nebo se starají o naši duševní pohodu. Nejste od přírody masožrout? Nevadí. Bílkoviny se nacházejí také v mléčných výrobcích, ořeších či luštěninách... Potřebné palivo – cukr – dodávají mozku sacharidy. Vybírejte ale jen ty zdravé, které vás dobře nasytí a nezpůsobí prudké výkyvy krevního cukru: celozrnné pečivo a těstoviny, brambory, batáty, hnědá rýže, luštěniny, kořenová zelenina, jáhly, ořechy a semínka, pohanka, banány, ovesné vločky.
Komunikace mozkových buněk
Mozkové buňky spolu komunikují díky tzv. buněčným membránám. Tyto lipidové dvojvrstvy, tvořené
lecithinem, zajištují nejen přenos vzruchů a informací mezi buňkami, ale rovněž transport látek dovnitř a ven z buňky. Přirozeným zdrojem lecitinu jsou sojové boby, tofu, játra, vaječný žloutek, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, rostlinné oleje, zakysané mléčné výrobky, čočka, zelí, květák, kapusta a kvasnice. V lékárnách a na e-shopech jsou také volně k dostání doplňky stravy s obsahem vysoce kvalitního sójového lecitinu přírodního původu.