Nedostatek B12 nejvíc ohrožuje vegany

Nedostatek B12 nejvíc ohrožuje vegany
Rozhodli jste se, že od základu změníte svůj jídelníček a pečlivě si hlídáte příjem bílkovin, tuků a sacharidů? Zastoupení těchto makroživin ve stravě je samozřejmě velmi důležité, mnozí ale někdy v honbě za zdravou životosprávou opomíjejí některé neméně významné minerály a vitaminy, které jsou pro tělo naprosto nezbytné. Jedním z nich je vitamin B12 (kobalamin), jehož deficit hrozí zejména těm, kteří nekonzumují žádné živočišné výrobky.

Vegani jsou sice hlavní, nikoli však jedinou rizikovou skupinou. Nedostatek B12 se objevuje také u seniorů (v souvislosti se změnami střevní mikroflóry), u pacientů s autoimunitními a onkologickými chorobami nebo u žen, které dlouhodobě užívají hormonální antikoncepci či syntetické hormony ke zmírnění příznaků menopauzy. Nedostatečné množství vitaminu B12 může být způsobeno i různými jednostrannými dietami, ke kterým se mnozí v touze po štíhlé postavě uchylují opakovaně, a dále také nadměrnou konzumací alkoholu.
 

Pro dobrou paměť a vitalitu

Vitamin B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a buněčné dělení, což je proces správného růstu replikace buněk v těle. V tomto procesu je značně aktivní i syntéze DNA. Přispívá k energetickému metabolismu, který je řízen molekulou ATP (adenosintrifosfát – látka, kterou organismus využívá k „pohánění“ většiny biochemických procesů závislých na energii). Bez vitaminu B12 se však neobejde ani náš nervový systém a psychologické funkce – mezi něž se řadí paměť, soustředění, bystrá mysl, či schopnost relaxace. Dostatek kobalaminu tak udržuje v kondici naše celkové zdraví od buněk až po imunitu či energii.
 

Srdce v ohrožení

Deficit B12 se projeví v první řadě chudokrevností (anémie), což je stav, kdy dojde ke snížení hladiny hemoglobinu (červené krevní barvivo, na které se váže kyslík) a zároveň i počtu červených krvinek. Typickými příznaky, které signalizují anémii, bývá nápadná bledost, únava a snížená výkonnost, dále spavost, sklony k mdlobám, zhoršená svalová koordinace a třes, dušnost a zrychlená srdeční frekvence. U starších lidí se může objevit i zmatenost, otupělost, změny nálad, pocit vnitřního neklidu, poruchy vidění, halucinace či závratě. Chudokrevnost je zvlášť nebezpečná pro pacienty trpící srdečním onemocněním, u kterých může dojít až k srdečnímu selhání.
 

Jde to i bez masa

V přirozené podobě lze vitamin B12 přijímat především z masa a vnitřností (vepřové, hovězí, telecí, kuřecí a králičí maso, losos, sleď, makrela, pstruh), vajec a mléčných výrobků. Výjimku tvoří sladkovodní řasa chlorella a sladkovodní sinice spirulina.
Vegetariáni, kteří běžně konzumují mléčné výrobky a vejce, by s nedostatkem tohoto vitaminu neměli mít žádný vážný problém (tzv. ovolaktovegetariánská strava je odborníky pokládána za zdravou a komplexní). Totéž však nelze říct o veganech, kteří se živočišným produktům striktně vyhýbají. V takovém případě mohou být vhodným řešením kvalitní doplňky stravy s obsahem vitaminu B12, které se dají volně zakoupit v lékárnách a na e-shopech a mají složení, které veganům vyhovuje. Totéž doporučení platí také seniory a pacienty se zhoršeným vstřebáváním kobalaminu.
B12-Balance-500mcg-WL2018_30_BOX_CZE_3D_P_W15783-S-01-CZE-SLO.PNG
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články