Helpline: 800 141 141
Váš seznam je prázdný

Jak to funguje?

- Najděte na našich stránkách nejvhodnější produkty pro sebe a své blízké
- Přidejte je do svého seznamu
- Až budete mít na seznamu vše, co potřebujete, přejděte do partnerského eshopu, kde si zvolíte počet kusů a objednávku dokončíte.

Váš seznam je prázdný. Prohlédněte si naše produkty a vyberte si ty nejlepší pro podporu svého zdraví.

Nejzdravější večeře: rychlá a snadná ryba na páře (recepty)

Nejzdravější večeře: rychlá a snadná ryba na páře (recepty)
Pravděpodobně už víte, že byste měli jíst ryby dvakrát až třikrát týdně. Ryby jsou zdravý zdroj bílkovin - a tučné druhy, jako například losos, pstruh, makrela nebo sardinky - dodávají srdci a mozku nepostradatelné omega-3 tuky (EPA a DHA).
 
Chcete-li, aby ryba byla dobrá pro vaše zdraví a současně i pro životní prostředí, musí mít nízký obsahy rtuti a vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin. Tady je pět možností, které představují nejzdravější volbu: makrela obecná, sladkovodní losos kisuč, tichomořské sardinky (sardinky obsahují více omega-3 než losos nebo tuňák a jsou také jednou z mála potravin, které jsou přirozeně bohaté na vitamín D), losos, v ideálním případě z Aljašky a do pětice také losos v konzervě (opět ideálně z Aljašky). Konzervovaný losos je cenově dostupnější způsob, jak dodat tuto zdravou rybu do vašeho jídelníčku.
 

1) Minimalistická dušená ryba (2 porce)

Použijte lososa, tresku nebo dva filety jiné pevné, bílé ryby nebo jeden velký steak z halibuta. Rybu vařte v páře bez ničeho 4 až 8 minut nebo dokud není hotová (až 12 minut v případě velkého steaku halibuta). Přeneste rybu na nahřátý talíř a polijte 2 lžícemi extra panenského olivového oleje a šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Posypte hrubou solí a vychutnejte.
 

2) Losos na zelenině (4 porce)

Nakrájejte nadrobno mrkev, řapíkatý celer a červenou cibuli. Zeleninu promíchejte, trochu osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a na dně pařáku vytvořte z této zeleninové směsi pro rybu jakousi podestýlku. Začněte zeleninu napařovat. Filety lososa zbavte kůže a všech kostí. Lososa z obou stran osolte, opepřete a položte na zeleninu. Můžete posypat nastrouhanou citrónovou kůrou, ale pouze pokud máte chemicky neošetřené citrony. Zhruba za deset minut by měl být losos hotový. Podávejte s bramborami opečenými s pár lístky tymiánu.
 

3) Ryba s čerstvými bylinkami a citrónem (1 porce)

Vaření ryb v uzavřeném balíčku zintenzivňuje chuť masa a zabraňuje vysušení ryby. Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů a ustříhněte si větší kus pečícího papíru. Do středu papíru umístěte filé z pevné bílé netučné ryby (pstruh, mořský vlk, treska, halibut, kambala, chňapal nebo lates) s 1 plátkem citronu, 1 polévkovou lžící kokosového oleje nebo bio másla, 1 malou hrstí čerstvého koriandru nebo kopru, 1 polévkovou lžící kokosového cukru a špetkou mořské soli. Papír několikrát založte po delší straně oba konce vložte pod rybu. Pečte 25 minut a podávejte včetně veškeré šťávy.
 

4) Pstruh na thajský způsob (2 porce)

Položte dva 140 g filety pstruha vedle sebe na velký čtverec alobalu. Porce ryby obložte jedním nakrájeným stroužkem česneku, malým kouskem oloupaného a nakrájeného čerstvého zázvoru, malou, najemno nakrájenou červenou chilli papričkou bez semínek a nastrouhanou kůrou z jedné limety. Zakapejte limetovou šťávou a na závěr na ryby a kolem nich položte pokrájené listy mladého pekingského zelí (pak choy), které zakapete dvěma lžícemi světlé sójové omáčky. Volně zahrňte alobal tak, že vytvoříte balíček. Nechte nahoře trochu místa, aby měla pára kam unikat. Vařte v parním hrnci 15 minut. Pokud nemáte parní hrnec, položte balíček na talíř, který postavíte na dno pánve s mírně vroucí vodou, a celé zaklopte poklicí. Podávejte s jasmínovou rýží a posypte jemně orestovanými sezamovými semínky.
 

5) Ryba s kapustou (4 porce)

Čtyři 150 g filety z bělomasé ryby osolte a posypte dvěma nasekanými červenými chilli papričkami a třemi lžičkami čerstvě nastrouhaného zázvoru. 600 g kapusty nakrájejte na tenké proužky a povařte 5 minut v páře. Pak na kapustu položte filety a vařte dalších 5 minut. Mezitím na pánvi zahřejte 4 lžičky olivového oleje a 2 lžičky sezamového oleje a vsypte 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a za stálého míchání česnek opečte. Rybu a kapustu rozdělte na talíře a každou porci ryby zakapejte lžičkou světlé sójové omáčky a ochuťte česnekem s olejem.
 
 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu