Neodolatelná chuť na sladké a co s tím?

Neodolatelná chuť na sladké a co s tím?
Dát si jednou týdně k odpolední kávě dortík nebo sušenku, to není žádný prohřešek. Pokud ale nemine den, kdy byste si nekousli do něčeho sladkého, a ve spíži máte tajnou krabici, kterou pravidelně plníte různými dobrůtkami, aby byly po ruce, kdykoli vás přepadne mlsná, to už je na pováženou. Cukrovinky zabalené v barevném lesklém papíře vypadají samozřejmě mnohem nevinněji než například cigarety, ale co se týče rizika závislosti, cukr si nezadá s nikotinem.

To, že nadměrná konzumace sladkostí vyvolává závislost, potvrzuje i fakt, který si na sobě můžete snadno ověřit. Čím víc sušenek, bonbonů, čokolád nebo zákusků spořádáte, tím větší na ně máte chuť. Jako by se jich vaše tělo nedokázalo nabažit. Proč to tak je? Vědci zjistili, že cukr pomáhá uvolňovat v mozku hormon dopamin, díky kterému se cítíte spokojeně a je vám fajn na těle i na duši. Kromě dopaminu se však uvolňují také další látky (tzv. opioidy), kterých se pak vaše tělo vehementně domáhá, a to tak dlouho, dokud mu neposkytnete „další dávku“. Když se snažíte vzdorovat, často vás rozbolí hlava, cítíte se nevrlí a přepadne vás silná nervozita. Krátce řečeno, proděláváte klasické abstinenční příznaky, ať se vám to líbí, nebo ne.
 

Euforie po sladkém trvá jenom chvíli

Je to tak trochu začarovaný kruh. V krvi klesne hladina cukru a organismus se to snaží vyrovnat tím, že vás přinutí vtrhnout do prvního pekařství, které potkáte, a vykompenzovat tento deficit velkou nadýchanou koblihou. Jakmile ji sníte, hladina cukru v krvi prudce stoupne a vám se po těle rozlije blažený pocit. Ale tahle euforie trvá jenom chvíli. V zájmu zachování rovnováhy organismus zvýšenou hladinu cukru opět srazí a nejpozději do hodinky vás už zase honí mlsná. Když to takhle uděláte několikrát za sebou, přepadne vás kromě touhy po sladkém také vlčí hlad, a to je teprve jízda! V takové chvíli je člověk schopen nacpat se vším, co mu přijde pod ruku: sladkým, slaným, hořkým i kyselým. Jaké to má následky, to snad ani není třeba rozvádět... Jak z toho ven?
 

Vynechte „hladové“ potraviny a zařaďte vlákninu

Jediným řešením je zabránit tomu, aby docházelo k neustálým výkyvům krevního cukru. Tím, že pouze omezíte, nebo zcela vynecháte sladkosti, si moc nepomůžete (pokud zrovna nemáte vůli ze železa, abyste úspěšně přetrpěli období nucené abstinence). Z jídelníčku je třeba vyškrtnout i další potraviny s vysokým glykemickým indexem, po kterých brzy dostanete znovu hlad (GI je hodnota, která označuje rychlost vstřebávání cukru do krve, přičemž platí, že čím je vyšší, tím hůř pro vás). Mezi tyto potraviny patří nejen cukrovinky, ale také bílé pečivo, hranolky, těstoviny s kečupem, rozvařená rýže, popcorn, cornflakes, pečené brambory, sladké nápoje, alkohol apod. Naopak je vhodné zařadit větší množství vlákniny, která má výborné sytící schopnosti (tmavé pečivo, celozrnné těstoviny, špaldové produkty, ovoce, zelenina, semínka, ořechy, ovesné vločky atd.). A pokud si nedokážete odepřít sladkou chuť, použijte místo cukru javorový či datlový sirup, nebo slaďte melasou a stévií.
 

Jezte pravidelně a omezte kofeinové nápoje

Chutím na sladké lze předejít i tím, že se ráno nasnídáte. Místo rohlíku nebo sladkého koláče si ale dejte raději misku ovesných vloček nebo cereální kaši s ovocem a ořechy, zpomalíte tím vstřebávání cukru do krve. Během dne se pak snažte stravovat pravidelně. Jídlo si rozložte na několik menších porcí a jezte vždy přibližně po třech hodinách. Předejdete tak výkyvům krevního cukru. Dbejte také na pravidelnou konzumaci bílkovin. To samozřejmě neznamená, že byste každý den museli mít k obědu maso, jsou i jiné možnosti – sýry, tvarohy, vejce, tofu, tempeh, seitan apod. Také tyto potraviny jsou důležité k tomu, aby udržely vaši glykemickou křivku v rovnováze. Chutě na sladké pomáhají překonat i bylinkové nebo ovocné čaje (například rooibos, který je sám o sobě příjemně nasládlý). Čajům obsahujícím kofein (černé, zelené) se ale raději vyhněte. Takové nápoje chuť na sladké naopak zesilují. Totéž platí o kávě. Kolikrát jste se už přistihli, že když si v práci přinesete na stůl šálek s čerstvě uvařenou kávou, automaticky začnete šmejdit v šuplíkách po nějaké „sladké tečce“? Udržovat hladinu krevního cukru pomáhá i chrom. Jeho bohatým přírodním zdrojem jsou rajčata, hrušky, datle a především para ořechy.
 

Na emoční přejídání platí hlavně pohyb

Neutišitelná touha po sladkém bývá někdy způsobena také únavou, nevyspáním, stresem či emocemi, jako je vztek, hněv, strach, lítost, smutek a další nepříjemné pocity, které se snažíme potlačovat tím, že je zkoušíme zajíst a aspoň trochu si osladit život. V takovém případě pomůže krátká procházka na čerstvém vzduchu, či jakákoliv jiná fyzická aktivita, nebo třeba krátký relax pod sprchou. Když vydržíte odolávat deset nebo dvacet minut, pokušení zmizí, tím si můžete být jistí.
 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články