Proč a kolik bílkovin naše tělo skutečně potřebuje?

Proč a kolik bílkovin naše tělo skutečně potřebuje?
Trend diet s vysokým obsahem proteinů, čili bílkovin, zachvátil svět. Naše tělo bez bílkovin dobře fungovat nemůže. Proč je potřebujeme a kde je brát?
 
Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou orgánů, svalů, součástí řady hormonů a enzymů. Obnovují a tvoří buňky a regenerují tkáně. Jejich příjem ve stravě je z toho důvodu naprosto nezbytný. Bílkoviny patří do skupiny tzv. makronutrientů, stejně jako tuky a cukry. Výhodou bílkovin je také to, že tlumí vzestup hladiny cukru. V praxi to pro nás znamená, že se po jídle cítíme déle sytí.
 
 Tofu-with-soy-bean-_shutterstock_661010404.jpg
 
Zdroje bílkovin jsou jak rostlinné, tak živočišné. Ideální je kombinovat oba zdroje, a to přibližně ve stejném poměru. Živočišné a rostlinné zdroje se totiž navzájem vhodně doplňují a jejich biologická hodnota pro tělo je pak vyšší. Mezi zdroje živočišných bílkovin patří maso, ryby, mořské plody, vejce, mléko a mléčné výrobky (bohaté na bílkoviny jsou zejména tvaroh a jogurt). K rostlinným bílkovinám řadíme sóju a výrobky z ní jako je tofu a tempeh, luštěniny (čočka, fazole, cizrna, edamame), výhonky, ořechy (zejména mandle, kešu a pistácie), semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová a také mák), houby, quinou, náhražky masa jako je seitan, rostlinné alternativy mléka, sladkovodní řasy jako jsou spirulina a chlorella a některé druhy zeleniny, například zelený hrášek, brokolici nebo špenát.  Nejen vegetariáni a vegani pak mohou čerpat bílkoviny také ze speciálních suchých směsí, které lze přimíchat do kaší, jogurtů nebo koktejlů. Na bílkoviny je například velmi bohaté konopné semínko a když konopný protein přidáte do svého smoothie, získáte výživnou bílkovinovou přesnídávku. Vybírejte si však jen výrobky z přírodních zdrojů a v nejvyšší - bio a raw - kvalitě.

Sliced-fresh-raw-tempeh-on-cutting-board-Tempeh-is-very-famous-Indonesian-food-made-from-soya-bean_shutterstock_423220189.jpg
Tempeh
 
 
Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g na 1 kg tělesné váhy, za optimální příjem je odborníky nejčastěji doporučováno rozmezí 0,8 až 1 g na 1 kilo tělesné váhy. Jednoduché pravidlo, které vám pomůže zařadit do jídelníčku dostatek bílkovin je konzumovat bílkoviny při každém denním jídle. Pro lepší vstřebávání bílkoviny je pak snazší, když budete v jednom denním jídle konzumovat pouze jeden typ bílkoviny. Současně dbejte na to, abyste zdroje střídali a u každého denního jídla tedy využijte jiný zdroj bílkoviny. Například dáte-li si k snídani mléčný výrobek, u oběda by zdrojem bílkoviny mělo být maso, ryby, luštěniny nebo vejce a u večeře pak tofu, tempeh, výhonky nebo semínka. Snažte se o rozmanitost a bílkoviny doplňujte různými druhy zeleniny. Zejména zelená a listová zelenina vašemu tělu udělá vždy dobře.
 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články