Helpline: 800 141 141
Váš seznam je prázdný

Jak to funguje?

- Najděte na našich stránkách nejvhodnější produkty pro sebe a své blízké
- Přidejte je do svého seznamu
- Až budete mít na seznamu vše, co potřebujete, přejděte do partnerského eshopu, kde si zvolíte počet kusů a objednávku dokončíte.

Váš seznam je prázdný. Prohlédněte si naše produkty a vyberte si ty nejlepší pro podporu svého zdraví.

Romanesco – objevte novou ingredienci pro vaše saláty

Romanesco – objevte novou ingredienci pro vaše saláty
Jedním z nejbizarnějších druhů zeleniny je rozhodně romanesco. První zmínka o tomto salátu se objevila již v 16. století na severu Itálie. Jeho původní název broccolo romanesco je zavádějící. Není nepodobný květáku, občas se mu říká římský nebo věžatý květák. S brokolicí má zase podobné světle zelené zbarvení. Vzhledově je však jiný, a to velmi netypicky – z dužnatého květenství mu s téměř strojovou pravidelností vyrůstají typické věžovité parůžky. Všechny tři, brokolice, květák i romanesco, byly vyšlechtěny z jedné a téže rostliny – divoké brukve zelné. Totéž platí i pro další oblíbené košťály, jako je kedluben, zelí nebo kapusta. Pro svůj zajímavý, dekorativní vzhled a svěží zelenožlutou barvu je romanesco ideální přílohou, která dodá pokrmu na talíři šmrnc. Díky pevnější konzistenci je vhodné do nákypů a na zapékání. Málo se ví, že výborně chutná také v zeleninových salátech.
 
Romanesco v celé své kráse

100 gramů romanesca obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C, který pomáhá zvyšovat odolnost organismu. Další prospěšnou látkou je kyselina listová, která pomáhá při tvorbě krve. Nechybí v něm vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnohé další. Romanesco je snadno stravitelná zelenina s malým množstvím kalorií, a proto se výborně hodí do salátů a pro ty, kteří pracují na své figuře. Studená úprava romanesca není příliš známá, přinášíme vám tedy netradiční tipy na zpracování a salátové recepty z romanesca, které zpestří váš jídelníček a dodají zdraví prospěšné látky.
 

Salát z římského květáku a fazolí


Hlavy romanesca rozdělte na menší růžičky a v páře uvařte „al dente“ neboli na skus. Podle velikosti kousků budete potřebovat zhruba 8–10 minut. Po uvaření vložte kousky do mísy s ledem, abyste zachovali svěží zelenou barvu. V míse si připravte zálivku: metličkou našlehejte ocet, strouhanou pomerančovou kůru, džus, kapary, olivový olej a sůl s pepřem.
 
Poté slijte a osušte bílé fazole, přidejte vychlazené romanesco a najemno nakrájenou petržel. Vše promíchejte se  zálivkou a podávejte například s bílým italským chlebem.
 
Pro čtyři strávníky:
hrst na jemno nakrájené hladkolisté petržele
1 plechovka bílých fazolí, slitých a osušených
2 hlavy římského květáku
 
Zálivka
1 lžíce bílého vinného octa a 5 lžic olivového oleje
2 lžičky pomerančové kůry a 1 lžíce pomerančového džusu
2 lžíce na jemno nakrájených kapar
větší špetka soli a špetka pepře 
 

Bezlepkový rýžový salát s romanescem


Romanesco nakrájejte na malé kousky, papriku na kostičky a vložte do misky. Přidejte rozetřený česnek, osolte, zastříkněte citronem a zalijte větším množstvím oleje. Zamíchejte a nechte marinovat nejméně hodinu. Rýži propláchněte a přiveďte k varu. Ztlumte a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Po uvaření vsypte do větší mísy a nechte důkladně vychladnout. Do mísy s rýží přidejte nakrájená rajčátka, marinovanou zeleninu, nasekané oregano, opepřete a zlehka osolte. Celý salát důkladně promíchejte a můžete servírovat.
 
Pro čtyři strávníky
1 menší romanesco
200 g tříbarevné rýže (divoké rýže)
1 menší žlutá paprika
hrst cherry rajčátek
2 stroužky česneku
 
Zálivka
½ citronu
olivový olej
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
hrstku čerstvého oregana
 

Salát z marinovaného romanesca


Vodou naplňte hrnec s těžkým dnem a dejte vařit. Mezitím očistěte romanesco a vykrojte jeho střed tak, že se jednotlivé růžičky rozpojí. V okamžiku, kdy voda přijde k varu, přidejte sůl a následně ponořte jednotlivé růžičky a vařte, dokud nezměknou tak, že špička nože lehce vjede dovnitř. Na pánvi opražte lžičku římského kmínu a v okamžiku, kdy kmín začne pukat, ho přesypte do misky a nechte zchladit.
 
V malé uzavíratelné sklenici smíchejte med, olej, citronovou šťávu a špetku soli v poměru 1 : 2 : 1, uzavřete a vše pořádně promíchejte, dokud nevznikne pyré.
V okamžiku, kdy je romanesco na skus, opatrně ho vytáhněte, jelikož vařené je křehké, a nechte ho zchladit. Za studena klaďte růžičky romanesca na talíř a tam je zalijte medovo-citronovým pyré a posypejte praženým římským kmínem a nasekanou petrželkou.
 
Pro čtyři strávníky
Čerstvé romanesco
Lžička římského kmínu
Hladkolistá petrželka
 
Zálivka
2 lžičky medu
4 lžičky olivového oleje
1 lžička citronové šťávy
Špetka soli
 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

15 minut denně pro vaše ruce

Publikováno: X 19 2017

Chcete mít pevnou figuru a dobře tvarované ruce, ale posilovna vás neláká a čas s vámi nespolupracuje? Máme pro vás pět triků, jak na ruce s tak...

Celý článek