telephone Helpline: 800 141 141
Váš seznam je prázdný

Jak to funguje?

- Najděte na našich stránkách nejvhodnější produkty pro sebe a své blízké
- Přidejte je do svého seznamu
- Až budete mít na seznamu vše, co potřebujete, přejděte do partnerského eshopu, kde si zvolíte počet kusů a objednávku dokončíte.

Váš seznam je prázdný. Prohlédněte si naše produkty a vyberte si ty nejlepší pro podporu svého zdraví.

Jarní detox pro tělo i pro duši

Jarní detox pro tělo i pro duši
Nemáte chuť utrhnout si na procházce sedmikrásku a strčit ji rovnou do pusy? Naše babičky to takhle dřív běžně dělávaly, a dobře věděly proč.Tato půvabná rostlinka se pro jarní jídelníček přímo nabízí. Obsahuje totiž látky, které působí močopudně, podporují pocení, čistí krev a stimulují funkci žlučníku a jater – tedy orgánů, které právě v této době potřebují důkladný detox. Překvapte rodinu stylovou jarní večeří a připravte jim rozkvetlou omeletu. Sedmikráskou můžete ozdobit také kuskus, míchaná vajíčka, zeleninový salát, nebo jenom chleba s máslem. Chutná jako lehce pikantní ředkvička.

 

Dělejte to jako medvědi

V lese můžete narazit na další úžasnou bylinku, která je jako stvořená pro jarní očistu. Medvědí česnek roste od konce března do poloviny května, a to zejména na vlhkých stinných místech (lužní lesy). Jeho listy jsou plné živin, které mají nejen vynikající očistné účinky, ale dodají vám pořádnou porci energie. Proč jinak by za ním putovali medvědi často až desítky kilometrů? Medvědí česnek můžete přidat do všeho, kam běžně dáváte klasický česnek – do špenátu, na chleba s máslem, na vařené brambory, do polévek i pomazánek.

 

Vykopejte si pampelišky

Kazí vám náladu „sluníčka“ na zahradním trávníku? Buďte za ně rádi. Kořen pampelišky je „malý zázrak“. Čistí krev, napomáhá trávení a tvorbě žluči, podporuje pocení a močení, působí povzbudivě, podporuje játra, a tím usnadňuje hubnutí (játra odbourávají tuk a cholesterol), , ,chrání organismus před volnými radikály a napomáhá tělu odstraňovat toxiny z ledvin a močových cest. Dá se jíst syrový, třeba jako součást jarních salátů či polévek, nebo si z něj můžete připravit čaj: krátce povařte 1 vrchovatou lžičku nadrobno pokrájeného kořene ve čtvrt litru vody a nechte louhovat asi 15 minut. Pijte 2–3krát denně.

 

Ochutnejte ptačinec

Dalším jarním lupením doslova nabitým vitaminy je ptačinec žabinec – pro většinu zahrádkářů otravný a téměř nezkrotný plevel. V kuchyni se ale může změnit ve velice zdravou lahůdku. Jeho drobné lístky lze sbírat od dubna až do zimních měsíců. Nejchutnější jsou však na jaře, ještě před rozkvětem (později jejich chuť zhořkne). Jemně nasekané jsou vynikající do salátů (zeleninových i těstovinových), do polévek místo petrželky, či na chleba s máslem. Velmi chutná je i pomazánka: lučinu nebo žervé smíchejte se třemi lžícemi másla, přidejte na jemno pokrájenou cibulku a červenou papriku, osolte a vmíchejte nasekané lístky ptačince.

 

Podpořte také mozek

Kopřiva je známá jako „univerzální čistič“, který z těla vyžene všechno, co tam nepatří. Málokdo ale ví, že je velmi důležitá také jako životabudič. Obsažené látky totiž udržují vitalitu organismu, ale také je výborná při kožních potížích či pro naše pružné klouby . Kopřiva je také bohatým zdrojem vitaminů, železa, hořčíku, antioxidantů (karotenoidy, flavonoidy, chlorofyl) a kyselin, které se v těle (včetně mozku) postarají o pořádný generální úklid. Naordinujte si 4týdenní detox – 2krát denně vypijte šálek kopřivového čaje. Příprava je
snadná: 2 lžičky kopřivové natě spařte 250 ml vroucí vody nebo krátce povařte, odstavte a nechte 10 minut louhovat. Čaj pijte vlažný, jeden šálek ráno nalačno (30 minut před snídaní) a druhý šálek večer.

 

Zařaďte čerstvé vitaminy

Energii, která nám teď tolik schází, získáme hlavně díky B-vitaminům a „céčku“. Do jídelníčku byste proto měli zařadit pivovarské kvasnice, ovesné vločky, celozrnný chléb a pečivo, luštěniny, obiloviny, listovou zeleninu, červenou papriku, brokolici, růžičkovou kapustu, šípky, produkty z rakytníku (šťáva, sirup, olej, marmeláda), ořechy, játra, vejce, mléko a mléčné výrobky. Dále pak citrony, rajčata, cibuli, mrkev, kapustu, květák, bílou řepu, okurky, brambory, hrozny, švestky, banány a pomeranče.

 

Pijte hodně čisté vody

Strava by měla být celkově odlehčená (knedlíkům a hustým omáčkám už odzvonilo) s převahou čerstvého ovoce a zeleniny a potravin s vysokým podílem vlákniny (celozrnné pečivo, luštěniny, pohanka, divoká rýže, ovesné vločky, ořechy, olejnatá semínka). Velmi důležitý je také pitný režim. Denně byste měli vypít 2,5–3 litry tekutin (ideálně čisté neperlivé vody). Podpoříte tak vyplavování škodlivin z organismu. Játra a žlučník výborně pročistí i hořké bylinkové čaje (ostropestřec, zázvor, pampeliška), šťáva z petržele a červené řepy, nebo směs medu, citronové šťávy a olivového oleje, na kterou spoléhal i slavný středověký lékař Avicenna: smíchejte 1,5 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy. Užívejte nalačno každé ráno.

 

Uleví se vám i na duši

A co je v této době naopak nevhodné? Přemíra živočišných tuků, soli, sladkostí, smažených a pečených jídel, nadměrná konzumace kávy a alkoholu. Snažte se jíst raději méně, než více, a jednou týdně si naordinujte půst, při kterém budete celý den popíjet pouze čistou vodu.

Všechny tyto změny v jídelníčku způsobí, že se brzy budete cítit mnohem lépe, a to nejen fyzicky, ale také psychicky. Meridiány (energetické dráhy) žlučníku a jater procházejí velkou částí našeho těla, a případná disharmonie se projevuje pestrou škálou příznaků jak v tělesné, tak i v duševní rovině. Vznětlivost a impulzivnost, nerozhodnost, zamlžené myšlení, netrpělivost, pocit frustrace, sklony k depresivním stavům, přehnaný perfekcionismus, neschopnost se uvolnit, potíže se spánkem – to jsou typické příznaky nerovnováhy v oblasti jater a žlučníku. Důkladná očista vám tedy kromě lepšího zdraví přinese do života i mnohem víc spokojenosti a pohody.
 
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu