Helpline: 800 141 141
Váš seznam je prázdný

Jak to funguje?

- Najděte na našich stránkách nejvhodnější produkty pro sebe a své blízké
- Přidejte je do svého seznamu
- Až budete mít na seznamu vše, co potřebujete, přejděte do partnerského eshopu, kde si zvolíte počet kusů a objednávku dokončíte.

Váš seznam je prázdný. Prohlédněte si naše produkty a vyberte si ty nejlepší pro podporu svého zdraví.

Quinoa – proč by měla být královnou vašeho jídelníčku

Quinoa – proč by měla být královnou vašeho jídelníčku
Quinoa, která se česky nazývá merlík, je plodina pocházející z Jižní Ameriky (Peru, Chile a Bolívie), kde je pěstována již více než 5000 let a byla důležitou potravou Aztéků a Inků.
Botanicky není klasifikována jako obilovina. Jedná se o tzv. pseudoobilovinu (nebo také nepravou obilovinu) – rostlinu jiné čeledi, která má ale podobný výživový profil a ve výživě podobné využití jako obilovina. Semena pseudoobilovin – kam kromě quinoy patří také amarant a pohanka – mohou být stejně jako zrna obilovin umleta na mouku. Z výživového pohledu je řadíme mezi celozrnné obiloviny (konzumujeme celé neporušené zrno, z něhož není odstraněna slupka). Ačkoli existuje mnoho druhů quinoy, v obchodech je nejběžněji dostupná bílá, červená a černá.
 
Red-black-and-white-quinoa-seeds-isolated-on-a-white-background_shutterstock_288608240-(1).png
 
 
Zrna pseudoobilovin a mouka z nich má příznivý nízký glykemický index (GI). Celá zrna obsahují zdraví prospěšnou vlákninu. Konzumace stravy bohaté na vlákninu dobře zasytí a má pozitivní vliv na prospěšné bakterie střevního traktu. Pseudoobiloviny také obsahují větší množství minerálních látek a vitaminů než tradiční obiloviny. Jsou významným zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku, vitaminů skupiny B a vitamínu E. Quinoa je také lepším zdrojem kyseliny listové než ostatní obiloviny.
 
Quinoa je přirozeně bez lepku a patří k nejméně alergenním ze všech obilovin. Stejně jako pohanka, má i quinoa vynikající aminokyselinový profil, protože obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což z ní činí kompletní zdroj bílkovin z rostlinných zdrojů. Ve srovnání s tradičními obilovinami má vysoký poměr bílkovin k uhlohydrátům, a proto je dobrou volbou pro vegany a vegetariány, kteří se potýkají s nedostatkem bílkovin. Quinoa má také relativně vysoký obsah antioxidantů.
 
Jeden šálek vařené quinoy (185 gramů) obsahuje: 8 gramů bílkovin, 5 gramů vlákniny, hořčík, mangan, kyselinu listovou, fosfor, měď, železo, zinek, draslík, vitamíny B-1, B-2 a B-6 a stopové množství vitaminu E, B3 a vápníku.
 
Vařená semena quinoy jsou měkká a přesto jsou na skus mírně křupavá. Quinoa má jemnou chuť, která může připomínat oříšky, a dá se jíst k snídani místo cereálií, k obědu jako příloha nebo k večeři jako přísada salátu.
 
Zrna quinoy mají přirozeně hořký povlak (saponin), který působí jako insekticid.
Proto quinou před vařením důkladně opláchněte (nasypte jí do síta a pečlivě propláchněte studenou vodu), abyste odstranili případnou hořkost. Po omytí se quinoa vaří podobně jako rýže a je hotová za pouhých 15 minut. Vařením nabývá na objemu.

Dietary-healthy-breakfast-Cooked-quinoa-in-a-white-bowl-cup-of-tea-on-a-wooden-background_shutterstock_533614714.jpg
 
Vyzkoušejte tyto zdravé a snadné recepty s quinoou:
 

1) Salát z quinoy, čočky a kozího sýra (4 porce)

200 g quinoy (váha za syrova)
1 lžíce olivového oleje
1 šalotka
2 lžíce nahrubo nasekaného libečku
400 g zelené čočky nebo čočky Puy
¼ salátové okurky, oloupané a nakrájené na kostičky
100 g čerstvého kozího sýra
10 ředkviček, nakrájených nadrobno
šťáva a kúra z 1 bio pomeranče
1 lžíce červeného nebo bílého vinného octa

 
Quinou vařte 15 minut, propláchněte studenou vodou a poté ji nechte vychladnout. Mezitím v malé pánvi zahřejte olej a osmahněte šalotku do měkka. Přidejte libeček, promíchejte a stáhněte z ohně.
Do šalotky s libečkem vmíchejte vychladlou quinou, přidejte uvařenou a slitou čočku, nakrájenou okurku, kozí sýr, ředkvičky, pomerančovou šťávou a nastrouhanou kůru (jen pokud je pomeranč bio) a lžíci octa. Před podáváním nechte v lednici odležet.
 

2) Pálivý quinoa salát s tuňákem (4 porce)

1 cibule, nakrájená nadrobno
350 g červené papriky, nakrájené na tenké proužky
1 lžíce olivového oleje
1 červená čili paprička, nakrájená nadrobno
225 g quinoy, uvařené a vychladlé
350 g cherry rajčat, rozkrájených na půlky
hrst pokrájených černých oliv
225 g tuňáka v olivovém oleji

 
Osmažte cibuli a proužky paprik na oleji doměkka. Přidejte čili papričku a nechte tuto směs vystydnout. Smíchejte uvařenou quinou, směs cibule s paprikami, rozpůlená cherry rajčátka, olivy a rozdrobeného tuňáka. Rozdělte na 4 talíře, případně polejte trochou olivového oleje z tuňáka a podávejte.
 

3) Jahodovo-špenátový quinoa salát (2 porce)

6 šálků mladého špenátu
2 šálky rozpůlených jahod
1 oloupané avokádo, nakrájené na kostičky
1 šálek vařené quinoy
1/4 šálku posekaných vlašských ořechů
1/4 šálku rozdrobeného čerstvého bílého sýra
 
Zálivka:
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku balsamica
2 lžičky cukru

 
Nejprve si připravte zálivku – v malé misce vidličkou ušlehejte olivový olej, balsamico a cukr. Do větší mísy dejte oprané a osušené listy baby špenátu, přidejte rozpůlené jahody, nakrájené avokádo, quinou, vlašské ořechy a čerstvý sýr. Přidejte dresink a zlehka promíchejte.
 

4) Quinoa salát s grilovanou Fetou (4 porce)

200 g quinoy
500 g sýra Feta
čerstvý tymián (použijte sušený, pokud nemáte čerstvý)
kůra z jednoho bio citrónu
1 lžíce extra panenského olivového oleje
300 g rajčat, nakrájených na kostičky
2 velké hrsti rukoly
2 stonky řapíkatého celeru, zbavené vláken a nakrájené nadrobno
 
Zálivka:
60 ml citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu

 
Quinou vařte na mírném ohni 10 minut, pak stáhněte a nechte ještě 5 minut pod pokličkou dojít. Poté slijte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Tenké plátky Fety umístěte na plech vyložený pečícím papírem, posypte tymiánem, citrónovou kůrou a pokapejte olivovým olejem. Zapékejte 5 minut nebo déle, dokud sýr nezezlátne. Stranou si připravte dresink a do větší mísy dejte nakrájená rajčata, opranou a osušenou rukolu, quinou a řapíkatý celer. Zalijte dresinkem a zlehka promíchejte. Rozdělte na 4 talíře a navrch salátu umístěte plátky opečené Fety.
 

5) Quinoa salát s fenyklem a sušenými rajčaty (4 porce)

200 g quinoy
1 středně velká bulva fenyklu, zbavená středu a nakrájená na proužky
10 sušených rajčat pokrájených na malé kousky (budete potřebovat i olej z rajčat)
2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
2 šálky černých fazolí v nálevu (můžete použít také cizrnu v nálevu)
šťáva z půlky citrónu
čerstvá petrželka a koriandr

 
Uvařte quinou doměkka a po slití propláchněte studenou vodou (tak si zachová sypkou konzistenci). Na pánvi zahřejte olivový olej a opečte na něm cibulku a fenykl. Když je fenykl měkký, přidejte sušená rajčata, dvě lžíce oleje z rajčat a černé fazole (nálev z fazolí slijte). Stáhněte z ohně a přimíchejte quinou. Ochuťte špetkou soli a zakápněte citrónovou šťávou. Rozdělte na 4 talíře a bohatě posypte čerstvými bylinkami. Podávejte ozdobené plátkem citrónu.
Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu